Colaj NM

„Au preferat să fie alături de Kremlin”. Reacția Guvernului la prezența lui Șor, Guțul și Tauber la parada de la Moscova

Guvernul a reacționat la prezența lui Șor, Guțul și Tauber pe 9 mai la parada de la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că aceștia „au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”. Potrivit lui Daniel Vodă, cei trei nu au reprezentat Moldova așa cum a declarat bașcana. „Evghenia Guțul nu este membră a executivului, aceasta nu reprezintă Republica Moldova și nu reprezintă oamenii întregii țări”, a menționat reprezentantul Guvernului. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a comentat prezența politicienilor moldoveni la parada din data de 9 mai de la Moscova.

Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea. În timp ce aici, în capitala Republicii Moldova, pe emblematica Piață a Marii Adunări Naționale, mii de oameni celebrează pacea, libertatea și Europa, vedem că trei persoane au stat la Kremlin, în țara care a readus războiul pe continentul european și se prefac că reprezintă Republica Moldova. Nu este așa. Evghenia Guțul nu este membră a executivului, aceasta nu reprezintă Republica Moldova și nu reprezintă oamenii întregii țări. De altfel, cetățenii noștri, conaționalii noștri din UTA Găgăuzia, care au fost lăsați singuri la Comrat, ar putea să ofere un calificativ și s-ar întreba ce caută un lider local la o reuniune la Kremlin, alături de oamenii care continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Menționăm, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, oligarhul fugar Ilan Șor și deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei fugarului Șor, au fost prezenți pe 9 mai la parada de la Moscova. De acolo, cei 3 au publicat o fotografie din Piața Roșie, cu panglica Sf. Gheorghe în piept. Înainte de aceasta, Guțul i-a mulțumit lui Putin pentru că ar fi fost invitată la eveniment. Guțul a spus că pentru ea „este o mare onoare să reprezinte Găgăuzia și toată Moldova la acest eveniment”. Iar Șor a menționat, de la Moscova, că „o parte din focul veșnic” din capitala Rusiei va ajunge în Moldova și „va fi repartizat tuturor responsabililor care desfășoară marșul Victoriei” la Chișinău. Detalii AICI. Mai precizăm că, în timpul discursului de la parada din Piața Roșie, Vladimir Putin a acuzat Occidentul că „justifică nazismul”. Totodată a spus că „Rusia va face totul pentru a preveni un conflict global” și a amenințat Occidentul cu „forțe strategice” care, potrivit lui Putin, „sunt mereu pregătite pentru luptă”. Detalii AICI.

***

În pofida invaziei ruse asupra Ucrainei, în ultimele luni, bașcana Evghenia Guțul a efectuat mai multe vizite în Rusia. În luna martie, ea s-a întâlnit inclusiv cu Vladimir Putin și a publicat o fotografie cu acesta. Autoritățile de la Chișinău condamnă agresiunea militară rusă din Ucraina, iar ministrul de Externe Mihai Popșoi a declarat că relațiile diplomatice dintre Moldova și Rusia se află la „cel mai jos nivel”. În capitala Rusiei, în ultima perioadă, se află și fugarul Ilan Șor. De acolo, la sfârșitul lunii aprilie a anunțat „crearea blocului politic Victorie”, care pe 9 mai alături de socialiști a participat la un „marș al Victoriei” la Chișinău.

Guțul a fost aleasă bașcan la alegerile din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse. Pe 19 iulie 2023, Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost, însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Moldovei. Președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul. Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”.

Ilan Șor a fugit din Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor și deputată independentă, a fost lipsită în martie 2024 de imunitatea parlamentară pentru a 9-a oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției. Prima dată, deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: