Cauza penală de învinuire a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc va fi comasată și conectată la o altă cauză aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care șapte persoane acuzate în dosarul denumit generic ,,Frauda Bancară” au statut de inculpat. Decizia a fost luată la cererea avocaților lui Plahotniuc de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 22 ianuarie, anunță Procuratura Anticorupție (PA).
Procuratura Anticorupție susține că a pledat împotriva conexării, argumentul de bază fiind „tergiversarea examinării cauzei”. Potrivit PA, examinarea cauzelor penale menționate trebuie să aibă loc separat, inclusiv „luând în considerare lipsa temeiurilor legale de indivizibilitate sau conexitate a cauzelor penale menționate supra, precum și etapele de desfășurare a ședințelor de judecată diferite (primul fiind la etapa cercetării judecătorești, iar celălalt la etapa inițială), fapte și perioade distincte de incriminare a acțiunilor inculpaților și proceduri aplicabile în condiții speciale”.
„Încheierea respectivă poate fi contestată doar odată cu fondul cauzei, iar argumentele instanței vor fi cunoscute odată cu înmânarea încheierii motivate. Pe caz următoarea ședință de judecată este fixată la 14 februarie 2024, ora 12.00”, anunță PA.
***
Amintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.
În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în instanța de judecată.
În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească, fără să o facă, însă, oficial, nici până astăzi.
Pe 30 mai 2023, UE a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!