Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, îngrijorat de cazurile de suicid în rândul minorilor
Full Article 3 minutes read

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, îngrijorat de cazurile de suicid în rândul minorilor

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu s-a autosesizat în baza informațiilor pe cazurile de suicid în rândul minorilor, mediatizate în ultimele zile. Într-un comunicat publicat pe 12 aprilie, oficialul anunță că „va monitoriza acțiunile autorităților pe aceste cazuri”.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului îndeamnă toți actorii care trebuie să vegheze asupra siguranței, dezvoltării în condiții prietenoase și a stării de bine a copiilor, să acorde atenție sporită asupra comportamentului și stării emoționale ale acestora. Mai mult, aceasta îndeamnă reponsabilii să identifice din timp problemele cu care se confruntă minorii, pentru a interveni atunci când copiii au nevoie de ajutorul adulților și pentru a preveni astfel de situații.

Ombudsmanul Copilului accentuează necesitatea asigurării egalității, nediscriminării, lipsa prejudecăților și asigurarea unui mediu prielnic în lucru cu minorii.

„Copiii sunt vulnerabili la evenimentele care se produc în ultima perioadă, modul în care percep informațiile despre acestea, la reacția adulților și semenilor referitor la modul lor de a fi, opțiunile pe care le au, opiniile pe care le expun etc. Indiferența adulților, discriminarea și bullyingul duc la traume psihologice, stări depresive și instabilitate emoțională a copiilor, care au urmări grave, printre care și suicidul în rândul minorilor. Obligația adulților este să reacționeze la astfel de fenomene și să facă tot posibilul pentru a le preveni de la primele simptome ale apariției lor. Toți sunt egali și nimeni nu are dreptul de a învinui, blama, marginaliza, manifesta agresivitate indiferent de orice criteriu”.

Declarația Ombudsmanului pentru drepturile copiilor

Maia Bănărescu îndeamnă autoritățile, părinții, reprezentanții legali, pedagogii și alți specialiști care interacționează cu minorii să fie atenți la starea emoțională a copiilor și să vină cu tot suportul necesar pentru a asigura interesul superior al copilului.

Conform statisticilor, suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani și rămâne a fi una dintre principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor cu vârsta de 10-19 ani, chiar dacă acest fenomen are o tendință de descreștere în ultimii ani, de la 25 cazuri în 2016, la 14 cazuri în 2020.

Grupurile de risc cuprind persoane aflate în situații de criză care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv dureri cronice, persoane care au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale, persoanele LGBTQ, refugiați, migranți, deținuți etc.

***

Amintim că, pe 12 aprilie, GENDERDOC-M a anunțat că fata trans, în vârstă de 16 ani, care a fost supusă bullyingului și violenței din partea colegilor, s-a sinucis.


Important! În cazul în care detaliile expuse în material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor și susținere - adresați-vă specialiștilor de la „Linia Verde Prevenire Suicid”. Chat-ul anonim pe www.pentruviata.md este diponibil LIVE între orele 20.00-22.00 în zilele de luni și joi. În restul zilelor, puteți expedia un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Mai multe detalii la nr de tel 060806623


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: