Avocatul Poporului Ceslav Panico a reacționat la situația cetățenilor Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse și riscă să fie înrolați în forțele armate ale acesteia. Ombudsmanul își manifestă îngrijorarea și a anunță că a depus un demers la Președinție și Guvern, în vederea depunerii unor eforturi suplimentare privind crearea unui mecanism de protecție pentru aceste persoane, dar și facilitarea liberei circulații pentru aceștia, dacă doresc să se întoarcă în Moldova.
Ombudsmanul a subliniat că protecția propriilor cetățeni nu poate fi limitată doar în hotarele jurisdicționale ale statului, iar autoritățile publice urmează să contribuie și la protecția propriilor cetățeni care se află peste hotarele țării. Acesta a precizat că se referă, în special, la cetățenii Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse și riscă să fie înrolați în forțele armate ale acesteia, fără voia lor, sau fără a putea avea alternative.
„În ultima perioadă am fost contactat de mai mulți cetățeni moldoveni (sau rudele, prietenii acestora) stabiliți în Rusia, care doresc să se întoarcă în Republica Moldova, dar au actele de identitate (pașaportul cetățeanului Republicii Moldova) expirate și totodată întâmpină dificultăți la perfectarea acestora în cadrul ambasadei și consulatelor. Adițional, cetățenii moldoveni întâmpină dificultăți la identificarea căilor de transport accesibile și rapide spre Republica Moldova, acestea din urmă creând îngrijorări privind protecția libertăților individuale”, a relatat Avocatul Poporului.
De asemenea, Ceslav Panico s-a referit la recentele declarații făcute de către Împuternicitul pentru Drepturile Omului din Federația Rusă, care a notat faptul că se necesită o modificare a legislației rusești, astfel încât cetățenii altor state, naturalizați pe teritoriul Rusiei să poate fi înrolați în forțele armate regulate până la vârsta de 45 – 50 de ani.
„Pe teritoriul statului agresor se află un număr considerabil de cetățeni ai Republicii Moldova, care au păstrat cetățenia statului nostru dar totodată, sunt asimilați cetățenilor Federației Ruse. În acest sens, există un risc eminent de violare a drepturilor și libertăților persoanelor respective, prin modificările propuse”, a mai menționat Panico.
Avocatul Poporului a precizat că, acum câteva zile, a expediat un demers către Președinție, prim-ministru și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei în vederea depunerii eforturilor comune suplimentare privind crearea unui mecanism de protecție pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă. Mecanismul ar urma să vizeze înclusiv facilitarea liberei circulații spre Republica Moldova.
Amintim că autoritățile ruse planifică mobilizarea a circa 300 de mii de rezerviști. Cu toate acestea, potrivit presei, cifrele reale ar ajunge la un milion de persoane. Despre felul cum ar putea fi afectați moldovenii stabiliți în Rusia puteți citi AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!