Partidul „Șansă”

Bălți: 11 reprezentanți ai „Șansei” lui Șor, reținuți pentru distribuirea pliantelor electorale în susținerea altui candidat la alegeri

Inspectoratul General al Poliției a anunțat pe 4 noiembrie că unsprezece reprezentanți ai Partidului „Șansă” – apropiat oligarhului fugar Ilan Șor – au fost reținuți, la Bălți, fiind suspectați de repartizarea ilegală a pliantelor electorale în susținerea altui candidat la alegerile locale, afiliat Partidului neconstituțional „ȘOR”. Printre persoanele reținute se numără și patru minori.

Poliția din Bălți a reținut pentru documentare 11 persoane, reprezentanți ai Partidului „Șansă”, printre care și 4 minori.

Potrivit IGP, oamenii legii din Bălți au stabilit că, în seara de 3 noiembrie, suspecții au fost implicați în activitatea ilegală de repartizare a pliantelor electorale în susținere unui alt candidat afliliat ex-Partidului „ȘOR”, care a fost condus de fugarul Ilan Șor, care a fost condamnat la ani grei de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”.

Din declarațiile persoanelor, polițiștii au stabilit că pliantele electorale au fost primite la oficiul Partidului ”Șansă” din Bălți, în scopul repartizării ulterioare în cutiile poștale ale locuitorilor cu mesajul de susținere a altui exponent politic al aceluiași partid”, au comunicat reprezentanții IGP.

Oamenii legii au ridicat 1 400 de pliante electorale în timpul reținerii persoanelor. Materialele au semne vizibile de încălcări a Codului electoral al Republicii Moldova, fiind prezentă inscripția despre taparea acestora la echipament propriu, a precizat IGP.

Totodată, polițiștii au fost depistat și ridicat mijloace bănești în sumă de 10 800 de lei, mai multe liste electorale, contracte și angajamente publice a reprezentanților partidului politic.

De menționat este faptul că membrii partidului au implicat conștient în acțiunile lor infracționale minori, cunoscând despre faptul că aceștia nu pot fi pasibili de răspundere penală”, a declarat IGP.

Inspectoratul de Poliție Bălți a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la încălcările depistate.

În context, amintim că, pe 3 noiembrie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unui grup criminal organizat condus de Șor (Detalii – AICI). Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

scree

Plătiți să participe la marșul opoziției? Poliția: cinci persoane din Florești – sancționate VIDEO

Cinci persoane din Florești ar fi primit bani în schimbul prezenței la marșul care a avut loc weekendul trecut în capitală. Cel puțin aceasta a comunicat poliția pe 28 iulie, adăugând că persoanele au fost sancționate. Oamenii legii au menționat că acționează pentru a identifica toți participanții „care au acceptat recompense materiale”. Anterior, PSRM – unul din organizatorii marșului – a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani.

Oamenii legii au anunțat că alte cinci persoane au fost documentate, după ce polițiștii din Florești au stabilit că acestea au fost remunerate financiar în urma marșului organizat sâmbătă la Chișinău.

„Pe numele celor 4 bărbați și o femeie, originari din Florești, au fost întocmite procese-verbale de constatare, iar persoanele au fost sancționate conform legii”, au declarat reprezentanții poliției.

Poliția a adăugat că întreprinde acțiuni „pentru identificarea tuturor participanților care au acceptat recompense materiale, precum și a celor care au intermediat sau oferit astfel de sume”.

„Participarea la activități politice, contra cost, este interzisă de lege și atrage răspunderea contravențională sau penală”, au precizat reprezentanții poliției.

Amintim că, pe 26 iulie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei” au desfășurat un marș în capitală împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale. S-a întâmplat la câteva zile după ce liderii formațiunilor și-au anunțat intenția de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă. Detalii AICI.

În aceeași zi, poliția a anunțat că a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și s-au primit bani în schimbul prezenței la miting. Potrivit oamenilor legii, suma oferită a fost de câte 300 de lei. „Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni”, au comunicat oamenii legii. Poliția a precizat că atât persoanele care au plătit, cât și cele care au acceptat banii pentru a protesta vor fi documentate. Detalii AICI.

În reacție, PSRM a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani. Partidul a catalogat informațiile despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică” și a anunțat că va iniția „o anchetă internă”. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: