Bani pentru compensații: Suedia alocă aproape 10 milioane de dolari, pentru a ajuta consumatorii din Moldova să-și achite facturile la energie
Full Article 2 minutes read

Bani pentru compensații: Suedia alocă aproape 10 milioane de dolari, pentru a ajuta consumatorii din Moldova să-și achite facturile la energie

Suedia contribuie cu 9,63 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) anunță că fondurile vor permite guvernului țării noastre să acopere compensațiile direct în factură în perioada de iarnă 2023-2024 pentru gospodăriile vulnerabile din punct de vedere energetic.

„În mai puțin de un an, Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc. Acest lucru este remarcabil. Suedia este un partener de încredere pentru Moldova pe drumul său către integrarea în UE. Sunt mândră că Suedia pentru al doilea an consecutiv sprijină gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, contribuind prin intermediul PNUD cu un grant nerambursabil la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„În acest an 91% din gospodăriile care vor primi compensații în factură, vor achita tarife similare cu cele de anul trecut. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor noștri de dezvoltare, care ne ajută să înfruntăm provocările cu demnitate”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid și contribuția semnificativă a Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova. Această finanțare, oferită deja pentru al doilea sezon rece, vine în sprijinul familiilor care sunt cele mai afectate de sărăcia energetică”, a spus Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În sezonul rece 2022-2023, cca. 895.000 de gospodării au beneficiat de compensarea facturilor. PNUD a facilitat atunci contribuții la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice: 10 milioane de dolari de la Suedia și de 6,67 milioane de dolari de la Elveția.

Conform unui studiu PNUD de evaluare a impactului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii; 83% din costurile pentru facturile la gaze naturale au fost compensate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: