Banii impozitați de la antreprenorii din Transnistria au început „să curgă” în buget. Suma colectată de la începutul anului
Full Article 2 minutes read

Banii impozitați de la antreprenorii din Transnistria au început „să curgă” în buget. Suma colectată de la începutul anului

De la începutul anului curent, 95 de companii din raioanele de est au importat mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova,  conform noilor prevederi ale Codului vamal. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de Ministerul Finanțelor. Potrivit sursei citate, astfel, în perioada 1-24 ianuarie, în bugetul de stat au ajuns 8,2 milioane lei – bani achitați de agenții economici din regiunea transnistreană sub formă de taxe vamale.

Ministerul Finanțelor a precizat pentru NM că, în anul 2023, scutirile de taxa vamală pentru operatorii economici din raioanele de est au constituit, în total, 685 de milioane de lei.

„Dacă aplicăm tratamentul preferențial pentru operatorii economici din raioanele de est (acordurile de liber schimb) pentru anul 2023 s-ar fi încasat taxa vamala în sumă de 124,8 mil lei. Această taxa ar proveni din mărfurile importate din țările cu care Republica Moldova nu are acorduri de liber schimb”, se arată în răspunsul Ministerului pentru NM, semnat de secretara de stat Olga Golban.

Suplimentar, potrivit sursei citate, pentru mărfurile care cad sub incidența contingentelor, suma totală a taxei vamale neîncasate în anul 2023 a constituit 36,9 mil lei.

Autoritățile planifică pentru 2024 venituri în sumă de 2.478,1 mil lei, bani care urmează a fi acumulați la bugetul de stat inclusiv din taxele achitate de agenții economici din stânga Nistrului, la introducerea mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova.

***

Menționăm că noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat, a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări anterior că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal. Potrivit autorităților, Tiraspolul va pierde cel puțin 16 milioane de dolari pe an, după modificarea Codului vamal.

Precizăm că, după intrarea în vigoare a Codului vamal, Tiraspolul a anulat prestațiile vamale pentru fermierii din regiunea Dubăsari care locuiesc pe teritoriul controlat de Chișinău, dar ale căror terenuri se află pe teritoriul regiunii nerecunoscute.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: