privesc.eu

Baronii ONG-urilor și statul paralel care l-a „desființat” pe președintele Dodon. „Dovezile” lui Bogdan Țîrdea

În Republica Moldova s-a format un stat paralel, în care există instituții, ONG-uri și mijloace mass media capabile să promoveze sau dimpotrivă – să distrugă anumiți politicieni. Este concluzia deputatului Partidului Socialiștilor (PSRM) Bogdan Țîrdea, care a organizat pe 5 noiembrie o conferință de presă. Acesta a prezentat bugetele mai multor organizații care sunt finanțate de organizații străine, drept „dovadă” a influenței din exterior asupra Republicii Moldova.

Despre ambasadorii care „nu au citit cartea, dar o condamnă”

În cadrul conferinței de presă denumită „Bogdan Țîrdea continuă să dezvăluie secretele ONG-urilor din Moldova”, deputatul socialist a venit cu o replică în urma criticilor pe care le-a primit după publicarea cărții sale despre ONG-uri. Parlamentarul socialist s-a referit și la partenerii externi ai Moldovei.

„Mai nu m-au acuzat de foametea din Cambodgia și bombardarea Hiroshimei. Circa 100 de ONG-uri au declarat că mint, apoi Fondul Soros, apoi ambasadorul UE, apoi ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, avocatul poporului, etc. Niciunul dintre ei nu a citit cartea, dar toți au condamnat-o”, a declarat Țîrdea.

„Baronii, oligarhia societății civile”, Soros și PAS

Bogan Țîrdea a enumerat bugetele de care au beneficiat în ultimii ani mai multe organizații neguvernamentale, printre care Centrul de Investigații Jurnalistice, Media Alternativa, Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, ș.a. Potrivit lui Țîrdea, există „baronii, oligarhia societății civile” cu bugete de până la 5 milioane de euro pe an și salarii lunare de până la 3-5 mii de euro.

Totodată, Bogdan Țîrdea susține că majoritatea deputaților care fac parte din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au lucrat în trecut în cadrul unor ONG-uri sponsorizate de Fondul Soros. În lista enumerată de Bogdan Țîrdea se regăsesc deputații Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Dumitru Alaiba, Radu Marian, ș.a., dar și foști miniștri în guvernul Sandu, precum Olesea Stamate sau Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Stat paralel. „Președintele a fost pur și simplu desființat”

Socialistul susține că în țara noastră s-a creat o rețea infiltrată în toate structurile, a cărei menire este să promoveze politicienii care le convin: în cazul de față, pe Maia Sandu, în defavoarea lui Igor Dodon.

„În Moldova ne confruntăm cu fenomenul numit „stat paralel”. S-a format un stat paralel, cu instituții paralele, cu ONG-uri, cu mass media, cu organe paralele celor de stat care au cucerit, subminat instituțiile statului. Este o rețea din 100 și ceva de instituții care a penetrat toate instituțiile de stat. Rețeaua a format structuri paralele ale puterii, controlează puterea de stat, presa, ONG-urile, partidele și banii din exterior”, a declarat Țîrdea.

Deputatul socialist susține că această rețea dispune de o mare influență și capacitate de a promova, sau dimpotrivă, de a distruge orice poltician. Acesta l-a dat drept exemplu pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase, al cărui popularitate, potrivit lui Țîrdea, a fost distrusă prin intermediul sondajelor de opinie elaborate de WatchDog și IPP.

Bogdan Țîrdea mai spune că Fundația Konrad Adenauer este un alt finanțator extern care ar urmări, de fapt, să controleze situația social-politică din țară, inclusiv și justiția.

„Nu are putere la noi președintele. Uitați-vă ce au făcut din președinte – pur și simplu l-au desființat. Și pot să vă aduc mii de probe: uitați-vă ce face WatchDogul, IPP-ul, mass media – TV8, Jurnal, etc”, a enumerat Țîrdea.

***

Reacția vine după ce, pe 21 octombrie,  deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a prezentat noua carte „Societatea civilă din Moldova: Sponsorii. ONG-crația. Războaie culturale”. Deputatul povestește despre „armata postmodernistă” finanțată din străinătate, „rețeaua Soros” de ONG-uri și compară bugetele organizațiilor obștești cu bugetele spitalelor. În versiunea deputatului, și NewsMaker a ajuns „în rețeaua lui Soros”.

Menționăm că toată informația despre donatori și sursele de finanțare ale NewsMaker este deschisă, transparentă, publicată pe site la rubrica „Despre proiect” și se actualizează sistematic.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: