În Republica Moldova s-a format un stat paralel, în care există instituții, ONG-uri și mijloace mass media capabile să promoveze sau dimpotrivă – să distrugă anumiți politicieni. Este concluzia deputatului Partidului Socialiștilor (PSRM) Bogdan Țîrdea, care a organizat pe 5 noiembrie o conferință de presă. Acesta a prezentat bugetele mai multor organizații care sunt finanțate de organizații străine, drept „dovadă” a influenței din exterior asupra Republicii Moldova.
Despre ambasadorii care „nu au citit cartea, dar o condamnă”
În cadrul conferinței de presă denumită „Bogdan Țîrdea continuă să dezvăluie secretele ONG-urilor din Moldova”, deputatul socialist a venit cu o replică în urma criticilor pe care le-a primit după publicarea cărții sale despre ONG-uri. Parlamentarul socialist s-a referit și la partenerii externi ai Moldovei.
„Mai nu m-au acuzat de foametea din Cambodgia și bombardarea Hiroshimei. Circa 100 de ONG-uri au declarat că mint, apoi Fondul Soros, apoi ambasadorul UE, apoi ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, avocatul poporului, etc. Niciunul dintre ei nu a citit cartea, dar toți au condamnat-o”, a declarat Țîrdea.
„Baronii, oligarhia societății civile”, Soros și PAS
Bogan Țîrdea a enumerat bugetele de care au beneficiat în ultimii ani mai multe organizații neguvernamentale, printre care Centrul de Investigații Jurnalistice, Media Alternativa, Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, ș.a. Potrivit lui Țîrdea, există „baronii, oligarhia societății civile” cu bugete de până la 5 milioane de euro pe an și salarii lunare de până la 3-5 mii de euro.
Totodată, Bogdan Țîrdea susține că majoritatea deputaților care fac parte din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au lucrat în trecut în cadrul unor ONG-uri sponsorizate de Fondul Soros. În lista enumerată de Bogdan Țîrdea se regăsesc deputații Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Dumitru Alaiba, Radu Marian, ș.a., dar și foști miniștri în guvernul Sandu, precum Olesea Stamate sau Liliana Nicolăescu-Onofrei.
Stat paralel. „Președintele a fost pur și simplu desființat”
Socialistul susține că în țara noastră s-a creat o rețea infiltrată în toate structurile, a cărei menire este să promoveze politicienii care le convin: în cazul de față, pe Maia Sandu, în defavoarea lui Igor Dodon.
„În Moldova ne confruntăm cu fenomenul numit „stat paralel”. S-a format un stat paralel, cu instituții paralele, cu ONG-uri, cu mass media, cu organe paralele celor de stat care au cucerit, subminat instituțiile statului. Este o rețea din 100 și ceva de instituții care a penetrat toate instituțiile de stat. Rețeaua a format structuri paralele ale puterii, controlează puterea de stat, presa, ONG-urile, partidele și banii din exterior”, a declarat Țîrdea.
Deputatul socialist susține că această rețea dispune de o mare influență și capacitate de a promova, sau dimpotrivă, de a distruge orice poltician. Acesta l-a dat drept exemplu pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase, al cărui popularitate, potrivit lui Țîrdea, a fost distrusă prin intermediul sondajelor de opinie elaborate de WatchDog și IPP.
Bogdan Țîrdea mai spune că Fundația Konrad Adenauer este un alt finanțator extern care ar urmări, de fapt, să controleze situația social-politică din țară, inclusiv și justiția.
„Nu are putere la noi președintele. Uitați-vă ce au făcut din președinte – pur și simplu l-au desființat. Și pot să vă aduc mii de probe: uitați-vă ce face WatchDogul, IPP-ul, mass media – TV8, Jurnal, etc”, a enumerat Țîrdea.
***
Reacția vine după ce, pe 21 octombrie, deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a prezentat noua carte „Societatea civilă din Moldova: Sponsorii. ONG-crația. Războaie culturale”. Deputatul povestește despre „armata postmodernistă” finanțată din străinătate, „rețeaua Soros” de ONG-uri și compară bugetele organizațiilor obștești cu bugetele spitalelor. În versiunea deputatului, și NewsMaker a ajuns „în rețeaua lui Soros”.
Menționăm că toată informația despre donatori și sursele de finanțare ale NewsMaker este deschisă, transparentă, publicată pe site la rubrica „Despre proiect” și se actualizează sistematic.