Bolea a cerut sprijin, din partea UE, în crearea unui Fond de solidaritate pentru agricultura moldovenească VIDEO
Full Article 4 minutes read

Bolea a cerut sprijin, din partea UE, în crearea unui Fond de solidaritate pentru agricultura moldovenească VIDEO

Aflat la Bruxelles, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a cerut sprijin din partea Uniunii Europene în crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească. Apelul a fost făcut de oficial din numele Guvernului și a fermierilor moldoveni. Adresarea, a menționat Bolea, va ajunge și sub formă de scrisori oficiale către „diferite instituții europene și nu doar”. 

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea întreprinde o vizită la Bruxelles. De acolo, prin intermediul unui video postat pe rețelele de socializare, s-a adresat „comunității europene și mai multor oficiali europeni pe dimensiunea agriculturii”.

„Stimați oficiali ai Uniuni Europene, domnilor miniștri ai Agriculturii ai statelor membre UE. Astăzi, fiind la Bruxelles, dincolo de agenda de lucru pentru care am ajuns aici, consider oportun de a adresa un apel de solidaritate și sprijin pentru fermierii din Republica Moldova, care de trei ani consecutivi sunt afectați de o secetă devastatoare. În anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol – un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre. Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor. (…) Deși am făcut tot ce ne-a stat în putință, nevoile sunt mari și resursele noastre limitate. Agricultura din Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutor din partea Uniunii Europene”, a menționat Bolea.

Prin urmare, el a cerut sprijin în crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească.

„De aceea, în numele Guvernului și al fermierilor solicit sprijinul dumneavoastră pentru crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații. Acest fond ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor noștri, oferindu-le acces la resursele necesare pentru a depăși aceste momente dificile”, a adăugat Bolea.

Ministrul a adăugat că va aborda subiectul și cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură. „Și sperăm să identificăm în comun soluții pentru agricultură și fermierii din Republica Moldova”, a comunicat el.

Bolea a ținut să adauge că adresarea va ajunge și sub formă de scrisori oficiale către „diferite instituții europene și nu doar”.

În august 2024, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr s-au întâlnit la Guvern cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. Recean i-a anunțat că Guvernul va aloca 100 de milioane de lei – din fondul de intervenție în agricultură – pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până în prezent, au fost constatate pierderi – suportate de agricultori – în 2 428 de cazuri. Au fost afectate, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile, 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură fiind porumbul.

Ulterior, Asociația „Forța Fermierilor” a declarat că cele 100 de milioane de lei, anunțate de Guvern constituie „un suport financiar foarte mic și ineficient”. Unica soluție, potrivit Asociației, este inițial declararea stării de urgență în agricultură.

Tot în luna august, ministrul Bolea declara că autoritățile moldovenești s-au adresat de mai multe ori Uniunii Europene cu solicitarea de a acorda ajutor fermilor moldoveni. Totodată, Bolea a declarat că este încă dificil pentru structurile UE să ofere o astfel de asistență, întrucât Moldova nu este membră a UE.

În septembrie curent, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Acesta prevede suspendarea obligațiilor de plată către creditori pentru 6 luni și posibilitatea restructurării, reeșalonării sau suspendării acestora prin negocieri. Totodată sunt extinse garanțiile financiare ale Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. „Seceta a afectat, potrivit datelor preliminare, 69 de mii de hectare în proporție de 60-70%, iar 44 de mii de hectare sunt cu un grad de afectare de 71-80%. De asemenea, 57 de mii de hectare au un grad de afectare de aproximativ 81-100%. Ploile, grindina și vântul puternic au afectat peste 7.200 de hectare, dintre care circa 1.000 de hectare prezentând un grad de afectare de 81-100%. Grindina a afectat peste 4 mii de hectare. Înghețul târziu a afectat peste 3,8 mii de hectare, dintre care 1.300 au înregistrat un grad de afectare de 61-70%, iar 2,2 mii au fost afectate în proporție de 81-100%”, a declarat ministrul Bolea. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: