Andrei Mardari / NewsMaker

Cine a reușit să convingă Rosselhoznadzorul? Bolea spune că 53 de producători moldoveni au acces pe piața rusă

Piața rusă s-a deschis pentru 53 de producători agricoli moldoveni ca urmare a negocierilor la nivel de experți dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Rosselhoznadzor. Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea. În cadrul emisiunii „Новая Неделя” de la TV8, Bolea a spus că discuțiile privind reluarea exporturilor de produse au început în august, când ambasadorul Rusiei a fost chemat la Ministerul Agriculturii.

Potrivit lui Bolea, experții moldoveni au analizat toate cazurile de posibile încălcări ale cerințelor sanitare, care au fost anunțate de partea rusă.

„ANSA a luat acest lucru foarte în serios, au creat o comisie specială, au invitat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Rusia. Totul era oficial. Am inspectat depozitele”, a explicat Bolea.

Cu toate acestea, ministrul a spus că reprezentanții Partidului „ȘOR” au convenit cu autoritățile ruse cu privire la importul de produse de la patru din cele 53 de întreprinderi. „Dar doar unul din ele avea potențial de export”, a precizat Bolea.

***

Amintim că pe 15 august 2022, Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Ulterior, premierul Natalia Gavrilița l-a îndemnat pe directorul ANSA să ia în serios cele semnalate de Federația Rusă și să intensifice controalele în domeniu. „Domnul Musteață, eu vă rog să luăm în serios ceea ce a fost semnalat. Acum am deschis semnificativ piața Uniunii Europene, noi trebuie să ne preocupăm de calitatea produselor noastre și de menținerea piețelor pe care le avem. La această etapă, vă rog să vedeți care este comunicarea oficială, să intensificați controalele inclusiv cu prezență fizică”, a menționat premierul.

Pe 7 octombrie, Rosselkhoznadzor anunța că reia livrările de fructe și legume de la trei întreprinderi din raionul Orhei. Decizia ar fi fost luată în urma unei discuții cu președintele raionului Orhei, dar și urmare a unei analize a situației fitosanitare a regiunii.

Pe 1 decembrie, Rosselkhoznadzor anunța că reia începând cu 2 decembrie, livrările de fructe și legume de la 20 de întreprinderi din Republica Moldova. Iar pe 2 decembrie, instituția rusă a declarat că reia livrările de fructe și legume de la alte 20 de întreprinderi din țara noastră.

Și pe 5 decembrie, serviciul fitosanitar al Federației Ruse a decis să ridice restricțiile de la alți 12 producători agricoli din Republica Moldova. Instituția rusă a precizat că s-a ținut cont inclusiv de „rezultatele consultărilor dintre reprezentanții Partidului „ȘOR” și președintele Comitetului rus pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat Leonid Sluțki”.

„La ziua de azi, Rosselhoznadzor remarcă cu satisfacție statutul fitosanitar stabil al produselor vegetale din Moldova, ceea ce a devenit posibil datorită activității coordonate între instituțiile competente ale celor două țări”, se arată în declarația Rosselhoznadzor din 5 decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

asp.gov.md

Taxele de salubritate: Reacția ASP, după ce a fost acuzată de Primăria Chișinău că ar fi introdus minori și persoane decedate în lista plătitorilor

Agenția Servicii Publice a venit pe 4 iulie cu o reacție, după ce Primăria Chișinău a acuzat-o că a întocmit lista persoanelor care trebuie achite taxa de salubrizare cu greșeli, fiind incluse și categorii de oameni care nu fac obiectul plății, ceea ce ar fi generat nemulțumiri. ASP a declarat că a structurat datele conform solicitării care i-a fost adresată și că Agenția nu are competențe de a selecta sau exclude a unor categorii de persoane. Totodată, instituția a catalogat afirmațiile primăriei drept o „tentativă de deturnare a responsabilității”.

Agenția Servicii Publice a menționat că rolul său se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în conformitate cu legislația în vigoare și că ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău (nr.2-04/2-43 din 03.02.2025), ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale”. Datele prezentate au fost selectate și structurate conform solicitării (solicitarea nr. 26-19/2-11/31370 din 24.02.2025 / Contract nr. 2-MI din 02.04.2025). În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, a precizat instituția.

Totodată, ASP a mai spus că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și pot fi consumate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenția a subliniat că Primăria Chișinău, în calitate de participant la schimbul de date, are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public.

Agenția Servicii Publice rămâne deschisă colaborării, în limitele competențelor sale, pentru a sprijini autoritățile locale în realizarea unor procese corecte și transparente în raport cu cetățenii”, a spus ASP.

Amintim că, pe 3 iulie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, ASP, care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei, printre care minori, pensionari și oameni decedați. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: