Embargou, dar nu pentru toți. Rosselhoznadzor permite importul fructelor și legumelor din Orhei. Șor: „După cum am promis”
Full Article 3 minutes read

Embargou, dar nu pentru toți. Rosselhoznadzor permite importul fructelor și legumelor din Orhei. Șor: „După cum am promis”

Rosselkhoznadzor anunță că reia livrările de fructe și legume de la trei întreprinderi din raionul Orhei. Decizia ar fi fost luată în urma unei discuții cu președintele raionului Orhei, dar și urmare a unei analize a situației fitosanitare a regiunii.

Inspectorii Rosselkhoznadzor declară că din 7 octombrie permite furnizarea de fructe și legume de la trei întreprinderi din Republica Moldova. Este vorba despre: GT Petru Maler, SRL Laur Matei și SRL Rusmiliud.

Se menționează că decizia a fost luată în urma negocierilor cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, precum și în urma unei analize a situației fitosanitare a regiunii.

Rosselkhoznadzor a selectat trei întreprinderi situate în raionul Orhei, unde nu au fost depistate anterior obiecte de carantină”, se precizează în declarația instituției. 

Se mai declară că importurile de la cele trei întreprinderi din Orhei vor fi efectuate sub controlul laboratorului.

„Dacă se va confirma siguranța fitosanitară a produselor importate din raionul Orhei, pe viitor Rosselkhoznadzorul va lua în considerare posibilitatea extinderii listei întreprinderilor agricole”, se arată în declarația Rosselkhoznadzor. 

La scurt timp după anunțul instituției rusești, deputatul fugar Ilan Șor a declarat: „După cum am promis, producătorii agricoli din Orhei pot relua exporturile pe piața rusă. Iată ce se întâmplă când știi să ai un dialog constructiv cu partenerii strategici”, a scris Șor, pe Facebook.

Amintim că în septembrie curent, Ilan Șor anunța că unii deputați ai Partidului „ȘOR” vor întreprinde o vizită în Federația Rusă. Șor declara că parlamentarii urmau să aibă o întrevedere cu președintele Comitetului pentru Relații Internaționale al Dumei de Stat a Federației Ruse, Leonid Sluțki, în cadrul căreia vor cere liberalizarea exportului de fructe și legume, precum și un preț mai mic la gaz, pentru raionul Orhei.

***

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: