Parlamentul a votat astăzi, 19 decembrie, în lectura a doua – finală – proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul a fost susținut de 56 dintre cei 77 de deputați prezenți în sală. Proiectul a fost elaborat în baza prognozei dezvoltării economiei în 2020-2022 și obiectivelor politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul viitor. O serie de amendamente propuse de blocul ACUM şi Partidul Şor au fost respinse.
După prezentarea proiectului în prima lectură, au parvenit 131 de amendamente, dintre care 63 au fost susținute. În rezultatul modificărilor de ordin redacțional, către lectura a doua indicatorii generali ai bugetului de stat – venituri și cheltuieli – au rămas nemodificați.
Astfel, veniturile vor însuma 44 136,6 mil. lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019, datorită creșterii preconizate a impozitelor și taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.
Cheltuielile bugetului de stat vor constitui circa 51 551,9 mil. lei, cu 11,3% mai mult față de 2019. Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de cca 7 415,3 mil. lei.
Finanțarea deficitului bugetului public național în anul 2020 se va efectua din surse interne și externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.
Proiectul se bazează pe prioritățile care derivă din programul de activitate a guvernului, Acordul de Asociere cu UE și alte angajamente asumate față de partenerii de dezvoltare, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul parlamentului.