CALC îi solicită CEC să deschidă cel puțin 150 de secții de votare pentru diasporă
Full Article 3 minutes read

CALC îi solicită CEC să deschidă cel puțin 150 de secții de votare pentru diasporă

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) îi solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) să deschidă cel puțin 150 de secții de votare pentru diasporă, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care guvernul va pune la dispoziția CEC resurse financiare suficiente în acest scop. Reacția vine după ce CEC a decis organizarea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate.

„Dezacordul CEC cu criteriile stabilite de legiuitor pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare, sau lipsa de claritate a acestora, nu îndreptățește Comisia să le excludă de la aplicare. Criteriile urmau a fi aplicate în mod obligatoriu, în acest sens existând și practica pozitivă a alegerilor prezidențiale din 2020, atunci când CEC a oferit fiecărui criteriu o pondere egală”, se arată în mesajul CALC.

CALC notează că „se observă o interpretare și aplicare neuniformă a legislației”.

„Prin contrast, comparativ cu organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, unde la prezidențialele din 2020 au votat mai puțini alegători (turul doi – 31 784) decât la parlamentarele din 2019 (37 257), iar numărul secțiilor de votare a fost majorat cu două secții, în cazul secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, chiar dacă la alegerile prezidențiale din 2020 (turul doi) au votat aproape de patru ori mai mulți alegători (263 177) decât la parlamentarele din 2019 (cca. 76 600), numărul secțiilor de votare nu a fost modificat”, se arată în același mesaj.

CALC susține că „guvernul a alocat până în prezent doar cca. 56% din suma estimată în devizul de cheltuieli (125 046,7 mii lei), iar acesta și-a arătat disponibilitatea de a aloca CEC necesarul suplimentar de mijloace financiare, începând cu 20 iunie 2021”.

De asemenea, „în cadrul ședinței CEC din 05.06.2021, secretarul de stat al MAEIE a confirmat disponibilitatea identificării mijloacelor financiare necesare în bugetul MAEIE, inclusiv pentru constituirea a 191 secții de votare”.

În acest sens, CALC notează că „există premise pentru ca CEC să asigure deschiderea a cel puțin 150 secții de votare peste hotare, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care guvernul va pune la dispoziția CEC suficiente resurse financiare în acest scop”.

Precizăm că pe 5 iunie, CEC a stabilit organizarea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Deși proiectul prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a propus micșorarea numărului acestora.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: