Când vom afla ce compensații vom primi pentru căldură, gaz și energie electrică? Răspunsul Ministerului Muncii
Full Article 4 minutes read

Când vom afla ce compensații vom primi pentru căldură, gaz și energie electrică? Răspunsul Ministerului Muncii

„După 25 deja a fost lansat calculul care se face automat de sistemul informațional, solicitările sunt în curs de procesare, sunt peste 700 de mii de cereri depuse la moment”, a comunicat, pentru sursa citată, șefa serviciului de presă a Ministerului Muncii Diana Blanaru.

Reprezentanta Ministerului a menționat că sistemul informează persoanele individual.

„Nu există o dată exactă când vor fi procesate toate solicitările, dar în orice caz, când deja vor veni facturile pentru luna noiembrie, toți cei care s-au înscris vor beneficia deja de aceste compensații pentru noiembrie, toți care s-au înscris până la data de 25. Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat pe mail, sms și în cabinetul personal”, a declarat Blanaru.

Totodată, șefa serviciului de presă a mai menționat că cetățenii pot continua să se înscrie pentru a primi compensații, doar că acestea vor fi oferite începând cu luna viitoare.

„Da, este adevărat că oamenii pot să continue să scrie cererile în continuare, termenul limită până pe 25 noiembrie a fost stabilit pentru ca oamenii să beneficieze de compensații din prima lună perioadei reci, respectiv, dacă deja s-au înregistrat după 25 sistemul nu va mai avea timp să proceseze solicitarea în timp util și cetățenii o să beneficieze de compensații și atribuirea categoriei pentru luna următoare”, a explicat Blanaru.

***

Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.

Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

Pe 17 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va aloca cinci miliarde de lei pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat cum vor fi distribuite compensațiile.

Tot pe 17 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat ce se va întâmpla cu familiile care nu se vor înregistra pe platforma online compensații.gov.md. Oficialul a spus că în luna noiembrie, acestea vor beneficia de compensații pentru categoria de vulnerabilitate medie. Totodată, oficialul a declarat că moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială.

Pe 22 noiembrie, parlamentarul Dan Perciun a anunțat că aproximativ 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații din partea statului. Oficialul a menționat că este vorba despre familiile care dețin mai mult de 4 proprietăți sau bunuri imobile în valoare de peste 4 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: