Liderii de facto de la Tiraspol nu vor solicita includerea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse, la congresul din 28 februarie, pentru că știu că vor fi trași la răspundere. Declarația a fost făcută de deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp în cadrul ediției din 25 februarie a emisiunii „Impact Global”, de la TVR Moldova. Carp a precizat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului știu că în eventualitatea unui astfel de scenariu vor fi cercetate penal în temeiul articolului despre separatism din Codul penal, totodată, adăugând că Chișinăul dispune și de alte pârghii prin care să le tragă la răspundere.
În timpul emisiunii, Lilian Carp a declarat că, în prezent, instituțiile abilitate ale statului nu au informații despre potențiale destabilizări în regiunea transnistrenă.
„Noi urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă la Tiraspol. La moment nu există informații că s-ar încerca anumite destabilizări în stânga Nistrului. (…) De asemenea, suntem în contact cu misiunea OSCE, în permanență, pentru a putea transmite mesajele necesare, ca să nu se destabilizeze situația în stânga Nistrului. Un lucru este clar: Moscova încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Își activizează mai multe conserve pe care le are aici (în Moldova – n. r.), agenți de influență rusă, și încearcă să clatine barca din Republica Moldova”, a spus acesta.
Totodată, Lilian Carp a sugerat că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol nu vor cere alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă întrucât factorii de decizie din Republica Moldova dispun de pârghii pentru a-i trage la răspundere.
„Liderii de la Tiraspol știu foarte bine că noi am modificat Codul penal și dacă acțiunile lor anterioare nu cad sub incidența legii privind separatismul, toate acțiunile lor sau deciziile pe care le pot lua de-acum încolo pot avea consecințe. Iar noi avem și alte pârghii prin care putem influența anumite procese din stânga Nistrului”, a declarat el.
Regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia?
Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Acesta va fi al șaptelea congres „al deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.
Iar pe 25 februarie, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a confirmat că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”. „Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!