Carp îi răspunde socialistei Sibova, care s-a plâns că drepturile vorbitorilor de rusă ar fi încălcate în Moldova: „Uitați-vă în Găgăuzia – iată acolo e o problemă”
Full Article 3 minutes read

Carp îi răspunde socialistei Sibova, care s-a plâns că drepturile vorbitorilor de rusă ar fi încălcate în Moldova: „Uitați-vă în Găgăuzia – iată acolo e o problemă”

În Republica Moldova, „toți” oamenii „sunt liberi” să vorbească orice limbă își doresc. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Adrian Cheptonar, de la tribuna Parlamentului, în timp ce prezenta proiectul concepției de contracarare a dezinformării, pentru anii 2024-2028. De aceeași părere este și președintele comisiei securitate națională, Lilian Carp. Parlamentarul și-a îndemnat colegii din opoziție, care denunță presupuse încălcări ale drepturilor minorităților, în special a vorbitorilor de limba rusă, să „înceteze cu această poveste” și să atragă mai mult atenția la ce se întâmplă în Găgăuzia, unde ar fi cu adevărat „o problemă”.  

Parlamentul a examinat și votat, pe 22 decembrie, Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru următorii patru ani. Subiectul a stârnit mai multe discuții aprinse în Parlament, inclusiv pe tema presupuselor discriminări la care ar fi supuse minoritățile naționale, în special vorbitorii de limbă rusă.

În timpul dezbaterii proiectului, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Inga Sibova, l-a întrebat pe raportor, Adrian Cheptonar, cum își propune guvernarea să „atingă coeziunea socială”, în contextul în care, spune ea, „cu părere de rău”, drepturile etniilor, a minorităților naționale ar fi „încălcate”, anume pe aspectul „folosirii limbii ruse”.

„Noi suntem martori. Și asta vine, cu părere de rău, anume de aici, din Parlament, pentru că nu vreți să recunoașteți că avem dreptul să vorbim în limba în care putem. (…) Acest negativ pe care îl aveți asupra unei țări o răsfrângeți asupra alor oameni”, a declarat Inga Sibova.

În replică, Cheptonar a declarat că „narativele” opoziției despre limitarea dreptului de a vorbi în limba rusă sunt „absolut false” și cu un singur scop – „să aducă vrajbă în interior societății”.

„Dvs. încercați să împingeți acest narativ în Parlament cu scopul de a învrăjbi. În Moldova, oamenii sunt liberi să vorbească în ce limbă își doresc”, a spus Cheptonar.

Parlamentarul a fost completat de colegul său de partid, deputatul PAS Lilian Carp. Parlamentarul a îndemnat-o pe Sibova să „înceteze cu această poveste” și să se uite, mai bine, la ce se întâmplă în Găgăuzia.

„Încetați cu povestea asta că sunt încălcate drepturile vorbitorilor de limba rusă. Uitați-vă în UTA Găgăuzia – iată acolo e o problemă, că sunt tineri care își uită limba, s-au născut și au uitat limba găgăuză. Iată acolo este o problemă. Sunt tot mai puține și mai puține grupe în grădinițe, are nu vorbesc în limba găgăuză. Bulgarii încep să își uite limba bulgară, pentru că s-a făcut forțat ca ei să vorbească doar limba rusă. Vă rog, să nu turnăm gaz pe foc acolo unde nu este”, a declarat, în replică, Lilian Carp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: