Carp nu susține lansarea Moldova 3: Avem programe bune în limba rusă, trebuie de investit în ele

Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, nu susține inițiativa colegilor de partid de a lansa postul public de televiziune Moldova 3, cu programe exclusiv în limba rusă. După părerea lui, sunt deja programe care să asigure conținut în limba rusă. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 2 aprilie a emisiunii „RealPolitik” de pe NewsMaker.

Lilian Carp a vorbit despre acest subiect în contextul discuțiilor despre combaterea dezinformării în Găgăuzia.

„Nu sunt un susținător al Moldova 3, chiar dacă proiectul va fi votat. Eu susțin ideea că sunt jurnaliști care produc conținut în limba rusă, sunt programe bune. Trebuie de investit în ele, ca să fie surse de informare pe teritoriul Găgăuziei”, a declarat parlamentarul.

Amintim că pe 12 martie, deputații Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat că vor înregistra un proiect de lege prin care compania publică „Teleradio-Moldova”, care deține posturile de televiziune Moldova 1, Moldova 2, dar și Radio Moldova, ar putea lansa și un canal TV – exclusiv în limba rusă.

***

Tot pe 12 martie, șeful Departamentului Telefilm-Chișinău din cadrul Teleradio-Moldova Mircea Surdu a spus că planul de a lansa canalul TV „a fost pregătit pe ascuns” și s-a regăsit la capitolul „Priorități” în Caietul de sarcini pentru anul 2025, elaborat încă în 2024. Într-un comentariu pentru NewsMaker, directorul companiei publice „Teleradio-Moldova” Vladimir Țurcanu a declarat că „acest punct a fost inclus ca și perspectivă” „A fost la nivel de teorie”, a reacționat Țurcanu.

Între timp, proiectul de lege a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii spuneau că inițiativa ar fi menită să aducă avantaje electorale PAS-ului, alții că este un mod de a promova „ruskii mir”.

Pe 18 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că a urmărit „comentariile referitoare la inițiativa creării postului public de televiziune Moldova 3” și a anunțat despre organizarea unui offline pe 24 martie. „Va fi un prilej de a dezbate toate aspectele legate de Moldova 3, alături de comunitatea media – jurnaliști de limbă română și rusă, colegi din societatea civilă activi în domeniul media și alte persoane interesate”, a comunicat reprezentantul Guvernului.

Între timp, pe 19 martie, unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici a spus că noul post de televiziune ar putea fi finanțat integral din granturi. Potrivit realitatea.md, Sinchevici a menționat că poartă discuții cu potențiali donatori, iar în scurt timp va reveni cu mai multe detalii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: