Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a anunțat candidatul pentru funcția de primar al Chișinăului. NM a încercat, împreună cu experții, să evalueze șansele acestuia. Va reuși sau nu Lilian Carp să-l devanseze pe actualul primar al capitalei, Ion Ceban?
Cine este Lilian Carp
Lilian Carp – deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), președinte al Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.
Și-a început cariera politică în 2006, când a aderat la Partidul Liberal. Din 2009 până în 2014 a fost șef al Cabinetului primarului general de atunci, Dorin Chirtoacă. Carp a ajuns deputat în Parlament în 2014 pe listele Partidului Liberal. Ulterior, Carp a devenit deputat al blocului ACUM, după care al PAS.
În noiembrie 2022, Lilian Carp a devenit membru al Partidului din România „Uniunea Salvați România” (USR). Carp a comentat în felul următor calitatea sa de membru al USR: „Pe teritoriul Moldovei, eu sunt membru al PAS, pe teritoriul României – al USR”.
Ce șanse are Carp
Politologa Aurelia Peru consideră că Lilian Carp nu este cea mai bună candidatură pentru funcția de primar al Capitalei, deoarece nu este manager. Potrivit expertei, Carp nu are suficientă experiență. Mai mult, acesta nu are o „reputație strălucită”.
Liderul PAS, Igor Grosu, a menționat în timpul prezentării candidatului formațiunii, că orașul Chișinău nu trebuie să fie condus de un primar „pro-Kremlin”. Peru consideră că această retorică nu-i va aduce mai multe voturi lui Carp: „Este o retorică veche a președintelui Parlamentului. La alegerile locale nu are nicio influență. Iar în Chișinău joacă un rol neînsemnat. Localnicii au nevoie de pragmatism și nu de lozinci și ideologii”.
Deocamdată, de pe flancul drept doar Carp și-a anunțat participarea la lupta pentru fotoliul de primar al Capitalei. Concurență candidatului PAS i-ar putea face fostul viceprimar al Chișinăului Victor Chironda. Acesta îl critică activ pe actualul primar. Chironda nu a anunțat încă dacă va participa la scrutin și doar a scris pe pagina sa de Facebook că locuitorii Capitalei sunt cei care trebuie să decidă dacă trebuie sau nu să se înscrie în cursa pentru Primărie. La scrutinul trecut, Chironda a acumulat 2,73%. După alegeri, Ceban i-a propus lui Chironda funcția de viceprimar al Capitalei responsabil de urbanism și mobilitate urbană, pe care ultimul a acceptat-o. În scurt timp, între cei doi au apărut disensiuni. Chironda l-a acuzat pe primar de facilitarea unor scheme ilegale privind eliberarea autorizațiilor de construcție și edilul l-a demis.
„Îi va ține piept” Carp lui Ceban
Doctorul în științe politice Angela Colațchi consideră că principalul obiectiv al PAS la acest scrutin este să acceadă în turul doi. Potrivit expertei, despre câștig nici nu poate fi vorba. „Un concurent pe măsură pentru Ceban ar fi fostul premier [Natalia Gavrilița] sau fostul Ministru al Muncii și Protecției Sociale [Marcel Spatari]. Dar pentru dezvoltarea PAS, trebuie promovați și alți oameni. Un partid modern nu poate miza pe doi-trei oameni. Dacă în turul doi vor ieși Ceban și Carp, atunci pentru PAS acesta va fi un rezultat bun”, consideră experta.
Totodată, ea a menționat că PAS, cel mai probabil, a ținut cont de experiențele sale negative: „ Ca, de exemplu, neparticiparea la alegerile pentru funcția de bașcan a Găgăuziei. Chiar dacă șansele tale sunt infime, dar tu participi la viața politică, trebuie să fii activ”.
Aurelia Peru, la rândul său, a atras atenția asupra faptului că PAS nu prea are oameni. „Se creează impresia că candidații serioși, care au șanse, evită să participe la acest scrutin ”, a menționat experta. Ea admite faptul că înaintarea lui Carp ar fi „o acceptare tacită a celui de-al doilea mandat al lui Ceban”.
„Ceban a schimbat narațiunea radicală pro rusă pe una moderat pro europeană. Mai bine Ion Ceban decât candidatul lui Șor”, a adăugat experta.
Cine va putea lua voturi de la Ceban
Dacă pe flancul drept deocamdată e relativ liniște, atunci pe cel stâng e liniște totală. De pe stânga, cel mai serios contracandidat al lui Ceban ar putea veni de la PSRM. Se știe că acesta ar putea fi sau fostul președinte Igor Dodon, sau actualul vicepreședinte al Parlamentului Vlad Batrîncea. Dodon deja l-a exclus pe Ceban din turul doi și a declarat că „lupta decisivă se va da între PAS și PSRM”.
Experții, însă nu cred că un astfel de scenariu este real. „Batrîncea este din start un candidat fără șanse. Dar înaintându-l pe el, socialiștii vor putea justifica pierderea prin faptul că au avut un candidat mai slab. Iar Dodon vrea ca pasărea Phoenix să renască din cenușă, dar nu prea va reuși”, crede Angela Colațchi.
De pe stânga, i-ar putea face concurență lui Ceban și candidatul Partidului „ȘOR”. Numele acestuia nu este deocamdată cunoscut, dar și viitorul formațiunii este incert, deoarece Curtea Constituțională poate scoate partidul în afara legii.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!