Cauza reală a secării izvoarelor, râurilor, iazurilor și fântânilor

Apa dulce de suprafață se strecoară în golurile, care au rămas de pe urma extragerii așa-ziselor minereuri utile, cum ar fi: metale, calcar, petrol, gaze și alte zăcăminte. Astfel, apa dulce de suprafață, în mod natural, iar în unele cazuri și artificial, umple golurile rămase în scoarța terestră. Respectiv, volumul apei dulci de suprafață scade direct proporțional cu cantitatea de minereuri extrase zilnic din pământ în proporție de sută la sută. În unele cazuri, cum ar fi extracția de petrol, apa dulce se pompează în interiorul sondei de petrol, ca sub presiunea apei să fie extras tot petrolul din zăcământul descoperit. Însă noi, cunoscând regula „Natura nu suportă vidul”, aflăm că volumul de apă, care se scoate din circuit și umple golurile subterane, este egal, în măsură de litru la litru, cu volumul de petrol extras. 

Prin urmare, volumul apei scoase din circuit duce la secarea râurilor, iazurilor, izvoarelor și fântânilor, ceea ce reprezintă o secetă hidrologică, care, cel mai probabil, în viitorul apropiat se va acutiza, din cauza extracției non-stop la nivel mondial, respectiv și scurgerea apei în adâncurile pământului va continua. Această problemă este una globală, nu ține doar de Republica Moldova. 

Astfel, s-a stricat echilibrul natural al circuitului apei în natură, deoarece volumul apei care se evapora de pe suprafața uscatului nu mai este acela care era cu 100 de ani în urmă, deoarece apa dulce de suprafață a ieșit din circuit prin faptul că s-a strecurat mai toată în adâncurile pământului în locurile rămase goale de pe urma extragerii așa-ziselor minereuri utile. 

Un exemplu ar fi cariera de calcar din Chișinău, foarte apropiat de locuitorii Chișinăului, care s a umplut cu apă dulce. Întrebarea retorică este – de s-a umplut cariera din Chișinău cu apă? Tot așa cum se umplură toate golurile lăsate în scoarța terestră în urma extragerii așa-ziselor zăcăminte utile. 

Acum câteva întrebări fundamentale: ce face R. Moldova, Chișinăul dacă seacă râurile Nistru și Prut?! Iar după cum merg lucrurile cu ecologia în regiune – întrebarea despre secarea râurilor Nistru și Prut este o chestiune doar de timp. 

La moment (2024) aproximativ toate iazurile seacă, toate râurile mici și mijlocii, aproximativ toate izvoarele și puținele cascade, iar mai nou încep a seca și fântânile, care să nu uităm au câțiva metri adâncime, ceea ce înseamnă că nivelul apei dulci de suprafață scade treptat de la an la an. 

Caut răspuns la întrebarea: ce fac R. Moldova și Chișinăul dacă seacă toată apa din fântâni, izvoare și râuri?! 

Soluția la nivel global ar fi: limitarea extracției din scoarța terestră a așa-ziselor minereuri utile, deoarece golurile rămase după extragere, în mod inevitabil, se vor umple cu apă potabilă, iar asta înseamnă că miliarde de metri cubi de apă dulce ies anual din circuit, ceea ce duce la un deficit de apă, iar în final, într-un viitor predictibil, la o lipsă gravă de apă. 

La nivel practic ar fi bine să punem problema apei în prim plan, inclusiv pentru agricultură, dar, mai întâi, pentru consumul populației, și anume: studierea problemei apelor subterane; utilizarea fântânilor arteziene pentru deservirea comunităților cu apă potabilă, inclusiv în Chișinău; studierea volumului de ape subterane pe care îl are R. Moldova; pe ce perioadă ar fi suficient?; dacă se permite sau nu agricultorilor să foreze fântâni arteziene și irigarea câmpurilor cu această apă? În general, declararea problemei apei și a mediului sănătos este prioritar pentru noi. 

Despre unii oficiali, care susțin că iazurile au secat din cauza că arendașii nu desfundă izvoarele ce umplu iazurile nu rezistă criticii, iar acest articol aduce o claritate la cauza reală a secării iazurilor, râurilor, fântânilor și izvoarelor.

Autor: Dorin Ciuntu 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396 
Susține Natura.md Devino Patron.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Vasile Bolea/Facebook

Cu protest în fața CEC, blocul „Victorie” afiliat lui Șor a depus actele pentru alegeri: „În septembrie vom câștiga”

Blocul „Victorie”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Printre cei care au prezentat documentele se numără deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, precum și liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu. În fața sediului CEC, zeci de susținători au protestat, scandând mesaje anti-guvernare și „Noi suntem poporul” sau „Cerem să înregistrați blocul „Victorie”!”.

„Astăzi am venit cei patru reprezentanți, președinți de partide, pentru un scrutin foarte important pentru Republica Moldova. Sunt convins că de această dată nu vor reuși să nu ne  înregistreze și vom izbuti. Victorie!”, a declarat Bolea în fața mulțimii, după ce a depus actele la CEC.

Alexandr Suhodolski a declarat, la rândul său, că „Victoria” lui Șor dorește „să ridice Moldova din genunchi” și că toate documentele au fost întocmite legal: „Suntem convinși că am făcut totul corect. În septembrie, cu siguranță vom câștiga”.

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a respins acuzațiile potrivit cărora blocul ar acționa în interesul unor forțe străine. „Lucrăm în interesul cetățenilor Republicii Moldova – pentru ca fiecare să trăiască mai bine. (…) Promitem că lupta noastră se va încheia atunci când fiecare cetățean va trăi cu adevărat bine”.

Reamintim că, pe 6 iulie, Ilan Șor a organizat, la Moscova, un nou congres al Blocului „Victorie” – lansat acum un an, în ajunul alegerilor prezidențiale. La eveniment au participat mai mulți primari și deputați afiliați acestuia, inclusiv Marina Tauber, care a plecat din țară în ianuarie și de atunci nu s-a mai întors. La fel, la congresul lui Șor au fost prezenți oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

În cadrul reuniunii, Ilan Șor – condamnat definitiv în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară – a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” pentru Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare cu bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a ex-partidului Șor – cap de listă. Guvernatoarea UTAG a declarat pentru NM că va accepta să deschidă lista electorală a Blocului: „M-a bucurat decizia”.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova, organizat de oligarhul fugar Ilan Șor.

***

Blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC între 20 iunie și 13 august, conform programului calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamnă, aprobat de CEC.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare, în schimb, în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Din 14 iulie, aplică la ediția de toamnă 2025 a Programului de Internship Endava

Începând cu data de 14 iulie, Endava lansează oficial perioada de aplicare pentru Programul de Internship – ediția de toamnă 2025. Poți aplica acum accesând pagina oficialǎ.

Programul se adresează celor care doresc să își construiască o carieră în domeniul IT, să dobândească experiență practică și să învețe direct de la profesioniști din industrie. Internshipul oferă o oportunitate excelentă de a face parte dintr-un mediu de învățare activ și dinamic, contribuind la dezvoltarea abilităților tehnice și profesionale.

Domeniile de învățare disponibile în ediția de toamnă 2025:

  • Applications Management: DevOps Engineer / Salesforce / MS Dynamics / ServiceNow
  • Development: .NET / Java / Python și Frontend
  • Testing: Java Automation
  • Data: Data Engineering

Informații esențiale despre Program:

  • Durata: Septembrie – Decembrie 2025
  • Format: Cinci zile pe săptămână, șase ore pe zi, cu prezență fizică la biroul Endava
  • Experiență practică: Participanții vor lucra la proiecte reale, sub îndrumarea specialiștilor IT
  • Networking: Oportunitatea de a interacționa cu colegii și comunitatea Endava

Integrarea AI – o componentă cheie

Un element distinctiv al acestei ediții îl constituie integrarea soluțiilor AI în platformele Salesforce și Microsoft Dynamics. AI-ul devine tot mai relevant în automatizarea fluxurilor de lucru și personalizarea interacțiunilor digitale. Participanții vor experimenta: AI Builder (Power Platform) şi Einstein AI (Salesforce).

Astfel, vor putea explora tehnologii care contribuie la eficiența operațională și la optimizarea deciziilor de business.

Pentru cine este programul?

Internshipul este potrivit pentru studenți în ultimul an de facultate, masteranzi, absolvenți sau pofesioniști care doresc o reconversie profesională în IT.

Este important ca aplicanții să aibă: abilități analitice solide, gândire orientată spre soluționarea problemelor, dorință de învățare continua, cunoștințe bune de limba română și engleză, întrucât programul se desfășoară exclusiv în aceste limbi.

Cum aplici?

Înscrierile sunt deschise acum și poți aplica ușor accesând acest link.
Numărul de locuri este limitat și aplicările se pot închide mai devreme dacă este atins numărul țintă de candidați, așadar este recomandat să te înscrii cât mai curând!

Procesul de selecție include:

  • Evaluarea CV-ului
  • Un test online
  • Screening telefonic
  • Interviu tehnic la sediul Endava Chișinău

Alătură-te canalului nostru de Telegram  pentru a primi răspunsuri la întrebări frecvente și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre program.

Pentru informații suplimentare, contactează echipa noastră de recrutare la:
[email protected]

Ministerul Justiției invită avocații la dialog, înaintea grevei generale de 10 zile

Ministerul Justiției a reacționat pe 13 iulie la anunțul Uniunii Avocaților privind declanșarea unei greve generale începând cu data de 15 iulie, în semn de protest față de modificările adoptate de Parlament la Legea cu privire la avocatură. Instituția a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele considerate de Uniunea Avocaților drept o amenințare gravă la independența profesiei.

„În contextul discuțiilor privind amendamentele operate de Parlament la Legea avocaturii, precum și al acțiunilor anunțate de Uniunea Avocaților, Ministerul Justiției informează că a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și cu autorități. Pentru ziua de luni, ministerul va organiza o ședință comună cu scopul de a facilita dialogul între avocați, autorități, reprezentanți ai Parlamentului și alte părți vizate, pentru a analiza cele mai bune modalități de apărare a drepturilor cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al instituției.

Uniunea Avocaților a anunțat greva generală pe 11 iulie, ca reacție la modificările legislative adoptate de Parlament în ultima ședință a actualei legislaturi. Acestea au stârnit critici dure nu doar din partea avocaților, ci și a organizațiilor pentru drepturile omului, care susțin că noile prevederi afectează grav independența avocaturii. Tensiunile au fost amplificate de faptul că Uniunea Avocaților a fost informată despre aceste modificări abia în ziua în care au fost supuse votului în Parlament.

Conform planurilor Uniunii, pe durata grevei, avocații și stagiarii vor suspenda acordarea asistenței juridice, inclusiv participarea la ședințele de judecată. Protestul va continua până pe 25 iulie, dată la care este programat un Congres extraordinar al avocaților, în cadrul căruia urmează să fie discutată situația creată.

În paralel, Uniunea Avocaților a transmis un apel președintei Maia Sandu, solicitându-i să nu promulge legea în forma adoptată de Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Tudor Mardei | NewsMaker

Alegerile parlamentare din 28 septembrie: CEC a dat start perioadei electorale

De astăzi, 14 iulie, Republica Moldova intră în perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, anunță Comisia Electorală Centrală

Potrivit Codului electoral, perioada electorală durează până în ziua în care rezultatele alegerilor parlamentare sunt confirmate de către Curtea Constituțională.

În această perioadă vor fi constituite organele electorale ierarhic inferioare, precum și vor fi desemnați și înregistrați candidații pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La fel, vor fi organizate instruiri pentru funcționarii electorali și alți subiecți electorali, vor fi desfășurate activități de informare pentru alegători, actualizate listele electorale și pregătite modelele buletinelor de vot și alte materiale electorale.

Conform Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor electorale, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova va începe pe 20 iulie, iar campania electorală va începe pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: