Primarul mun. Chișinău Ion Ceban dă asigurări că, pe durata mandatului său, în zona Circului, nu va fi construit complexul multifuncțional, proiectul căruia a fost aprobat pe 29 ianuarie de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, edilul a anunțat că va solicita concedierea lui Iurie Povar, consilierul său în domeniul arhitectură și urbanism.
Edilul susține că a fost surprins în mod neplăcut de decizia Consilului și a dat asigurări că proiectul respectiv nu va fi implementat.
„Cel puțin atâta timp cât voi fi eu primar, acea decizie care a fost aprobată, ieri, la Consiliul Național al Monumentelor Istorice nu va fi pusă în aplicare în niciun format. Ce au votat ei nu va fi în zona Circului”, a dat asigurări Ceban.
Primarul a declarat că a solicitat Direcției relații umane, care este responsabilă de angajarea și desfacerea contractelor de muncă a persoanelor care servesc Primăriei, să îl concedieze pe Iurie Povar, care face parte din Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Mai mult, Ion Ceban a accentuat că decizia instituției respective este consultativă și nu obligatorie.
„Este zona de protecție a monumentelor de arhitectură națională biserica Constantin și Elena și este un sit arheologic, sunt reglementări urbanistice, sunt alte zone importante și îmi pare foarte rău că, în pofida discuțiilor și a poziției publice pe care mi-am exprimat-o, s-a aprobat o astfel de decizie”, a mai spus Ceban.
Proiectul aprobat în ajun de Consiliul Național al Monumentelor Istorice ar urma să fie implementat în zona care include cimitirul și biserica Constantin și Elena, ctitorită în 1777, dar și clădirea Circului.
Construcția va include patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.
Anterior, proiectul a fost respins de două ori de către fosta componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Aceasta a fost schimbată prin decizia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. Activiștii de la „Save Chișinău” au depus o cerere prealabilă privind anularea ordinului prin care a fost numită noua componență a CNMI.
Și deputata PAS Veronica Roșca a înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu solicitarea de a acționa în vederea anulării Ordinului MECC nr.18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Potrivit ei „ordinul a fost emis cu încălcarea flagrantă a legii”.
NM a aflat că din noua componență a consiliului face parte Iurie Povar, arhitectul centrului de business de pe locul cafenelei „Guguță”, dar și Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, care a susținut acest proiect. Aflați detalii din articolul «Тень Guguţă» („Umbra lui Guguță”).