Jānis Mažeiks

Ce crede ambasadorul UE despre excluderea candidaților „Șansă” din alegeri? Mazeiks: Moldova are propriile obiective și ele nu sunt la cheremul unei țări străine

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a comentat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – au fost excluși din algerile locale, care se vor desfășura pe 5 noiembrie. Acesta a spus că moldovenii trebuie să mențină democrația în țară și să se asigure că deciziile autorităților se încadrează în limitele statului de drept. Totodată, diplomatul a declarat că Republica Moldova are propriile obiective și acestea nu sunt la „cheremul unei țări străine”. 

În cadrul unor de declarații de presă din 3 noiembrie, jurnaliștii One TV l-au întrebat pe ambasadorul UE la Chișinău ce părere are despre hotărârea luată de CSE în raport cu candidații electorali ai Partidului „Șansă”.

„Cred că sunt câteva elemente care trebuie combinate. În primul rând este foarte important să mențineți democrația în Republica Moldova și să vă asigurați că acțiunile întreprinse se încadrează în statul de drept. Iar în al doilea rând, voi ca țară trebuie să mergeți înainte, pentru că aveți propriile obiective și acestea nu sunt la cheremul unei țări străine. Dar dacă alegerea cetățenilor Republicii Moldova este de a merge spre integrarea europeană, aceasta este direcția pe care trebuie să o luați, asigurându-vă în același timp că legislația și practica voastră respectă sentința relevantă”, a declarat Janis Mazeiks.

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).

Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: