Dacă Moldovagaz va rămâne fără licență, consumatorii nu vor rămâne fără gaz. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va desemna din timp un nou furnizor. Despre acest lucru a vorbit ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” de la NM, pe 6 mai.
Potrivit lui Junghietu, deocamdată nu este clar dacă Moldovagaz își va pierde licența.
„În prezent, rețeaua de transport de gaze este gestionată de Vestmoldtransgaz, dar activele aparțin Moldovagaz. Pentru a nu-și pierde licența, Moldovagaz trebuie să transfere aceste active. Dacă nu reușesc, vor pierde licența. Termenul este de trei luni”, a explicat ministrul.
El a adăugat că ANRE deja s-a pregătit pentru o posibilă schimbare a furnizorului.
„După cum știți, ANRE a anunțat un concurs pentru furnizorul de gaze acum trei săptămâni. Până la 1 august, cel mai probabil ANRE va desemna o altă companie dintre cele care au participat la concurs. Dacă va fi desemnat un nou furnizor, acesta va semna un contract cu Moldovagaz pentru o perioadă de tranziție, până la transferul complet al bazei de date”, a explicat Dorin Junghietu.
Ministrul a dat asigurări că populația nu va rămâne fără gaz în niciun caz.
***
Amintim că, pe 18 aprilie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a lansat procedura de selectare a furnizorului/furnizorilor de gaze naturale, care ar putea prelua atribuțiile Moldovagaz, în caz că aceasta va rămâne fără licență.
ANRE a modificat termenul de finalizare a procesului de separare dintre Moldovagaz și compania sa subsidiară, Moldovatransgaz. Noul termen-limită este 31 iulie anul curent. În caz contrar, ANRE va anula licența Moldovagaz pentru furnizarea gazelor naturale.
Anterior, termenul stabilit pentru această separare era 30 septembrie 2026. Însă, potrivit ANRE, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Republica Moldova, autoritățile au reevaluat riscurile de securitate energetică.
Moldovagaz trebuie să separe compania Moldovatransgaz în conformitate cu cel de-al Treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene, care prevede separarea activităților de furnizare, transport și distribuție pe piața gazelor. Scopul acestei măsuri este de a împiedica furnizorii să blocheze accesul concurenței la infrastructura de transport.