Ce trebuie să știi atunci când vrei să cumperi o locuință în Chișinău. Iată 7 sfaturi utile 

Când începi să cauți pe piața imobiliară o locuință pentru tine și familia ta, te pornești la un drum lung. Vei avea parte de mult stres, dileme, vei întâlni oameni despre care nu ai de unde să știi cât sunt de onești, vei găsi informații puține, care nu inspiră încredere sau lipsesc complet despre o casă sau alta.

Am adunat pentru Dvs șapte sfaturi de care să țineți cont dacă sunteți deja în căutarea unei case sau vă gândiți să vă cumpărați una în viitorul apropiat. Am folosit ca exemplu pozitiv proiectul Satul German”, cartierul de tip european care este construit în capitală.

Cumpără cu gândul la viitor 

Alege o casă care să aibă o capacitate pe potriva planurilor tale. Deseori, atunci când familia crește, cuplul regretă că nu are o odaie în plus sau o sufragerie mai mare, că locuința nu este situată într-o zonă mai liniștită și mai puțin aglomerată, cu stil arhitectural modern și planimetrie reușită. 

De asemenea, criza energetică actuală ne-a convins că atunci când cumperi o casă fiind cu gândul la viitor, e obligatoriu ca aceasta să fie eficientă energetic și, dacă ai noroc, să producă energie, nu doar să consume. 

În Satul German, jumătate din energia electrică necesară va proveni de la panourile solare montate pe acoperișurile clădirilor și caselor individuale. Este, deocamdată, singurul proiect de acest gen din țara noastră. 

Întreabă-te dacă, eventual, vei putea vinde casa ușor și avantajos mai târziu

Cu cât mai deosebit și dotat este cartierul în care dorești să-ți cumperi o locuință, cu atât mai mare va fi, în timp, valoarea și cererea pentru casa ta. Mai ales dacă o cumperi atunci când cartierul este în faza de proiect sau la primele etape de dezvoltare a proiectului. 

În Satul German, pentru comparație, au fost vândute deja aproape 250 de locuințe. Până în 2024, când vor fi date în exploatare locuințele din prima etapă a proiectului, oferta de case și apartamente disponibile în acest cartier de tip european direct la dezvoltator ar putea fi epuizată. 

Alege o casă amplasată alături de jobul tău sau de o școală și grădiniță bune

De multe ori acest lucru este aproape imposibil, mai ales când vine vorba de periferia capitalei și zonele rezidențiale verzi și liniștite. Din cauza lipsei infrastructurii sociale, părinții care trăiesc la periferii, în zone liniștite și cu aer curat, continuă, de exemplu, să-și ducă copiii la grădiniță sau la școală în alte sectoare ale capitalei și să piardă ore în ambuteiaje zilnic.  

Satul German încearcă să rezolve toate aceste probleme. Gândit ca o localitate autonomă, va avea grădiniță pentru circa 300 de copii, școală pentru aproape 1000 de copii, propriul spital modern, centru de Shopping, Centru de Fitness, cu două piscine semiolimpice pentru adulți și copii, cu zonă spa, masaj și cafenea fitness, dar și Centru de business. Copiii vor putea merge la școală sau grădiniță la câțiva pași de casă, iar părinții își vor putea găsi job sau dezvolta o afacere chiar în localitate. 

Informează-te atent despre dezvoltatorul imobiliar 

Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătățit la nivel legislativ, oricum este important să te informezi despre cine construiește cartierul sau casa în care te gândești să te muți. Să afli mai multe detalii despre profesionalismul companiei de construcții, despre greutatea și capacitățile financiare ale inițiatorului proiectului, dar și alte detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine cât de sigur este să investești în propria casă la un dezvoltator sau altul.

De exemplu, Satul German este construit de Ceslav Ciuhrii, un antreprenor de succes în domeniile imobiliare și farmaceutic. El declara anterior că pregătirile pentru acest proiect au început încă acum 5 ani, odată cu cumpărarea pământului pe care este construit cartierul, conectarea la electricitate, apeduct, canalizate etc. Principala investiție în proiect, potrivit lui, a fost deja făcută. 

Mai mult, Ciuhrii, care este și un aprig promotor al tenisului de câmp în țara noastră, construiește în “Satul German” un imens clus tenis, cu 6 terenuri de tenis de câmp acoperite și 12 descoperite. De asemenea, în parteneriat cu grupul internațional ACCOR, construiește un hotel din rețeaua ibis Styles. La fel, construiește spitalul modern, centrul de fitness și centrul de business împreună cu parteneri care vor să dezvolte servicii în localitate. Toate aceste detalii vorbesc despre cât de important și serios este proiectul, dar și despre perspectivele bune pe care le vor avea locuitorii “Satului German”.  

Documentează-te cu privire la calitatea construcției și materialele folosite 

Casa ți-o cumperi, de obicei, pentru toată viața. E important să fie bine proiectată și construită din materiale de calitate. Atrage atenția din ce sunt construiți pereții, fațada, acoperișul, ce fel de geamuri va avea casa etc. Nu mai puțin importante sunt și detaliile despre sistemul de rețele inginerești la care va fi conectată casa. 

În Satul German, de exemplu, toate rețelele inginerești sunt construite de la zero și sunt ascunse în subteran. Casele și blocurile de locuit în “Satul German” sunt construite conform celor mai înalte standarde europene de eficiență energetică, cu pereți finisați pe exterior cu tinc, cu porțiuni de perete învelit cu lamele de aluminiu, ceramogranit pe carcasă zincată, adică faţadă ventilată. Locuințele vor avea uși și ferestre de fațadă din profil aluminiu și/sau PVC, cu termopane termo-eficiente, încălzire prin pardoseală pentru salon, bucătărie și baie. 

Asigură-te că respiri aer curat și că ai zone de agrement în aer liber alături de casă

Este un lux pe care chișinăuienii și-l permit tot mai puțin. Din cauza tendinței de a construi haotic și sacrificând spațiile verzi, tot mai puțini chișinăuieni nu au aproape de casă un parc sau o alee cu mulți copaci. Nu au nici aer curat. Au mult praf, aer poluat, mașini pe străzi și zgomot. E important pentru sănătatea familiei și a Dvs să alegeți o casă într-un cartier verde, cu infrastructură de transport bine dezvoltată. 

Așa cum va fi în Satul German: cartier înconjurat de copaci, alei cu fâșii forestiere, mai multe zone verzi pentru odihnă și agrement, un havuz impresionant în centrul localității, piste pentru bicicliști pe toate străzile principale, bulevarde largi și parcări suficiente. Va avea chiar și o piață cu produse locale ecologice etc. 

Cunoaște-ți potențialii vecini

Mulți chișinăuieni care doresc să se mute la periferia capitalei, inclusiv în suburbii, sunt îngrijorați că nu se vor putea înțelege cu vecinii, că nu vor avea aceleași interese și preocupări legate, să zicem, de curățenia pe strada lor, de iluminare etc. Aceasta amintește, puțin, de situația unei familii care se mută într-un apartament renovat într-un bloc de locuit vechi, însă nu se înțelege cu vecinii pentru că au viziuni și motivații diferite când vine vorba despre curățenia pe scară sau renovarea coridoarelor, instalarea unei alte uși la intrarea în bloc etc. Situația este și mai gravă în cartierele cu case la sol din suburbii. 

Aceste probleme dispar într-un cartier nou, modern, curat. Oamenii formează o comunitate care vrea să trăiască într-o localitate cu străzi curate, iluminate, unde e frumos vizual, unde te simți în siguranță. Potrivit dezvoltatorului “Satului German”, Ceslav Ciuhrii, locuitorii cartierului pe care îl construiește vor forma anume o astfel de comunitate. 

Despre Satul German

Este cel mai mare proiect imobiliar al Republicii din ultimii 30 de ani. Se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp, pe bulevardul Dacia, principala arteră din capitală care face legătura cu aeroportul Internațional Chișinău. Va fi un cartier pentru aproximativ 5000 de locuitori, cu 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile.  Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări – +373 22 99 11 11, email – [email protected].

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Partidul „Șansă”

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Aer poluat în Chișinău și Bălți din cauza caniculei: Cu cât a fost depășită norma zilnică

În ultimele 24 de ore, în municipiile Chișinău și Bălți au fost înregistrate depășiri ale concentrațiilor admise de poluanți în aer. Agenția de Mediu explică aceste creșteri prin temperaturile ridicate și lipsa vânturilor, care au favorizat acumularea poluanților.

În municipiul Chișinău, pentru media zilnică, dioxidul de azot a fost depășit de 2,2 ori, monoxidul de azot de 1,4 ori, fenolul de 1,04 ori și aldehida formică de 5,9 ori.

În municipiul Bălți, dioxidul de azot a fost depășit de 1,1-1,3 ori, suspensiile solide de 1,8 ori, iar aldehida formică de 1,8 ori.

Conform evaluării indicilor calității aerului, în Chișinău nivelul poluării cu dioxid de azot s-a intensificat în data de 7 iulie. Totodată, valorile poluanților monitorizați la stațiile automate din Chișinău și s. Mateuți, raionul Rezina, au fost în limitele admise.

Nivelul radiației gamma a rămas în limitele normale, conform normelor de radioprotecție.

Agenția precizează că în următoarele zile, ploile prognozate și intensificarea vântului vor ajuta la reducerea nivelului de poluare în orele de zi, însă pe timpul nopții și dimineții condițiile vor favoriza din nou acumularea poluanților

IGSU

Râurile din Moldova, afectate de secetă. Avertizarea hidrologică, prelungită

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit avertizarea hidrologică privind nivelul redus de scurgere al apei. Aceasta va fi valabilă în perioada 9 – 15 iulie.

Potrivit SHS, în intervalul de timp menționat, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei.

Sunt prognozate următoarele coduri de avertizare:

  • Cod roșu – scurgere ≤15% din media lunară multianuală;
  • Cod portocaliu – scurgere ≤30%;
  • Cod galben – scurgere ≤50%.

meteo.md

Astfel, meteorologii recomandă agențiolor economici și populației să consume rațional resursele de apă.

***

Amintim că, pentru perioada 1-8 iulie, SHS a emis Cod galben, portocaliu și roșu de scurgere scăzută a apei în râurile Nistru, Prut și afluenții acestora.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: