Cererea lui Filat de revizuire a procesului în care a fost condamnat: CSJ începe examinarea 
Full Article 2 minutes read

Cererea lui Filat de revizuire a procesului în care a fost condamnat: CSJ începe examinarea 

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) începe examinarea cererii de revizuire a procesului de judecată în care fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, scrie anticoruptie.md. Acțiunea a devenit posibilă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului Drept a constatat că Filat nu a avut parte de un proces de judecată echitabil.

Curtea Supremă de Justiție începe examinarea cererii de revizuire a procesului de judecată, în care fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare, astăzi – 6 noiembrie.

Vlad Filat a declarat anterior că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.

***

Amintim că Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat. Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.

În martie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că statul trebuie să-i plătească fostului premier 7 500 de euro.

În iunie 2023, fostul premier Vlad Filat declara că a depus o cerere la Curtea Supremă de Justiție de revizuire a procesului de judecată, în care a fost condamnat.

„Nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc”, a menționat Filat. „Odată cu redeschiderea procesului și judecarea cauzei mele într-un proces public, cu respectarea drepturilor și garanțiilor fundamentele, sunt ferm convins că o să-mi demonstrez nevinovăția, într-un proces corect, de care nu am putut beneficia”, adăuga politicianul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: