Cetățenii asigurați vor avea acces la mai multe servicii medicale diagnostice de înaltă performanță
Full Article 4 minutes read

Cetățenii asigurați vor avea acces la mai multe servicii medicale diagnostice de înaltă performanță

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a procurat mai multe servicii medicale diagnostice de înaltă performanță (SIP) pentru anul 2023 pentru persoanele asigurate. În baza unei noi strategii, cetățenii vor avea un mai mare acces la aceste servicii, timp mai redus de așteptare și prestarea lor cât mai aproape de domiciliu, asigurându-se concomitent calitatea necesară.

Este vorba despre tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, investigații de laborator, medicină nucleară, imagistică medicală, ecocardiografie, investigații de radiodiagnostic, coronarografie.

Astfel, aceste servicii de înaltă performanță au fost procurate în premieră per programe, și nu per sume totale, cum era până în prezent. În acest scop, au fost create 20 de programe ce corespund serviciilor din anexa nr. 5 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM).

Începând cu 1 ianuarie 2023, contractarea și evidența serviciilor medicale de înaltă performanță este efectuată doar prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale” (SIRSM).

Persoanele asigurate pot face programare în regim online la serviciile medicale de înaltă performanţă prin SIRSM, accesând linkul https://sirsm.cnam.gov.md/sirsm/online. Vedeți aici pașii necesari pentru a face o programare online la serviciul medical prescris.

În sistemul informațional sus-menționat, programările pot fi efectuate pentru o perioadă de până la trei luni.

Pentru prestarea SIP în 2023, CNAM a încheiat contracte cu 34 prestatori publici și 31 prestatori privați, iar valoarea totală a contractelor este de cca 255 milioane 212 mii de lei, la început de an. Cel mai mare prestator de SIP este Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Valoarea contractului semnat cu această instituție este de 90,8 milioane de lei, cu aproximativ 21 de milioane mai mult față de suma contractuală de la începutul anului 2022. Cu Institutul Oncologic valoarea contractului pentru SIP este de 14,6 milioane de lei, în creștere cu peste 1,26 milioane față de suma contractuală de la începutul anului 2022.

De asemenea, pentru a majora numărul de servicii de înaltă performanță oferite populației, CNAM a negociat, la fel în premieră, cu prestatorii de servicii medicale tarifele pentru aceste investigații. În urma negocierilor, CNAM a obținut reduceri esențiale pentru serviciile respective, iar suma economisită (46 de milioane de lei) în fondurile AOAM va fi utilizată pentru procurarea de noi servicii medicale.

Unul dintre obiectivele CNAM este de a presta serviciile medicale de înaltă performanță cât mai aproape de locul de trai al beneficiarului. În acest scop, reprezentanții CNAM au analizat modalitatea de acordare a serviciilor respective în funcție de zona de deservire, tipurile de investigații, instituțiile prestatoare etc. Acest fapt a permis și prioritizarea unor servicii, ținând cont de necesitățile reale ale populației.

Persoana asigurată beneficiază fără plată de servicii medicale de înaltă performanță în condiții de ambulatoriu doar în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist de profil sau medicul de familie (pentru serviciile însemnate cu asterisc în anexa nr. 5 a Programului unic). Când persoana este internată în spital, SIP sunt acordate gratuit la indicația medicului curant sau consultant.

CNAM va monitoriza prescrierea SIP la nivel teritorial, traseul pacientului (de la prescriere până la prestarea investigației), precum și utilitatea serviciului oferit. Totodată, se planifică revizuirea anexei nr. 5 a Programului unic al AOAM, fapt ce va contribui la îmbunătăţirea procesului de diagnosticare a bolilor şi la asigurarea pacienţilor cu tratament specific.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023 prevede pentru serviciile de înaltă performanţă aproape 294 de milioane de lei, în creştere cu peste 34 de milioane sau cu 13% faţă de suma aprobată pentru anul 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: