Polița de asigurare medicală în 2024: cât costă și de ce autoritățile recomandă să o plătim în ianuarie
Full Article 3 minutes read

Polița de asigurare medicală în 2024: cât costă și de ce autoritățile recomandă să o plătim în ianuarie

Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetățean. Persoanele care nu sunt angajate și nici nu fac parte din categoriile asigurate de stat trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual. Deși termenul legal de achitare a primei în sumă fixă este 31 martie, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) recomandă ca aceasta să fie plătită în luna ianuarie.

Cât costă prima de asigurare medicală pentru anul 2024

În anul 2024, valoarea primei de asigurare medicală rămâne neschimbată. Aceasta constituie 12 636 de lei. Totuși, persoanele care achită prima în sumă fixă până pe data de 31 martie beneficiază de un preț redus.

De exemplu, deținătorii de teren agricol vor plăti de circa 12 ori mai puțin dacă respectă termenul legal. Pentru aceștia, suma care trebuie achitată până la 31 martie pentru asigurare este de 1014 lei. În același timp, întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă plătesc 2028 de lei în loc de peste 12 mii până în ultima zi a lunii martie. Iar pentru persoanele care desfășoară activități independente suma cu facilități este de 1622 de lei.

Ce se întâmplă dacă achitați prima medicală după 31 martie

Reprezentanții CNAM recomandă achiziționarea primei medicale în luna ianuarie, întrucât asigurarea medicală expiră în ultima zi a lunii ianuarie a anului următor în cazul persoanelor care achită prima de asigurare în sumă fixă. Acest lucru este valabil începând din acest an, când a fost prelungit cu o lună termenul în care asigurarea este în vigoare.

Până anul trecut, aceasta expira pe data de 31 decembrie. Modificarea a fost făcută de CNAM pentru ca în perioada sărbătorilor oricine să poată avea parte în continuare de servicii medicale acoperite de asigurarea medicală obligatorie.

În cazul în care prima de asigurare este achitată după 31 ianuarie, vă riscați sănătatea. În această perioadă, până în momentul achitării, nu veți avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc.

„Asigurați-vă în ianuarie pentru ca, indiferent ce se întâmplă, să fiți siguri că în orice zi puteți avea parte de servicii medicale, de spitalizare gratuită, de intervenții chirurgicale și o listă largă de medicamente compensate”, susține Maia Radilov, șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM.

În același timp, după data de 31 martie, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei. La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întârziere.

Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, a subliniat că, potrivit calculelor, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să plătiți aproape 14 mii de lei. Totodată, trebuie să știți că, achitată în luna iulie, asigurarea medicală este oricum valabilă până în luna ianuarie a anului viitor. Deci, mai târziu înseamnă să achitați mai mult pentru un termen mai scurt.

Persoanele care nu trebuie să achite prima în sumă fixă sunt cele angajate, întrucât în cazul acestora asigurarea este plătită procentual, prin rețineri din salariu și alte venituri, iar pensionarii, copiii, elevii, gravidele, persoanele cu dizabilități și alte câteva categorii sunt asigurate de stat.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: