Se vor reduce listele de așteptare pentru pacienții cu maladii oncologice. CNAM va procura mai multe servicii de radioterapie
Full Article 3 minutes read

Se vor reduce listele de așteptare pentru pacienții cu maladii oncologice. CNAM va procura mai multe servicii de radioterapie

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va procura pentru a doua jumătate a anului 2023 un volum suplimentar de servicii medicale în cadrul programelor speciale spitalicești, servicii de radioterapie pentru pacienții cu maladii oncologice, dializă, diagnosticare de înaltă performanță, pachetul motivațional pentru pacienții cu tuberculoză. Despre aceasta a anunțat directorul general al CNAM, Ion Dodon, în cadrul unui briefing de presă din 20 iulie.

În cadrul programelor speciale vor fi procurate suplimentar 1094 cazuri tratate în valoare de aproape 40 milioane de lei dintre care:

– chirurgie endovasculară – suplimentat cu 144 cazuri tratate în sumă de peste 8 mil lei.
– cardiochirurgie – cu 45 cazuri tratate în valoare de 4,5 milioane de lei mai mult față de numărul contractat la începutul anului.
– cardiologie intervențională – 79 cazuri tratate în valoare de peste 3 milioane de lei.
– numărul de operații pentru protezarea aparatului locomotor a fost majorat cu 206 cazuri în sumă de circa 14 milioane de lei.
-a fost contractat un nou prestator de astfel de servicii pentru zona de nord a țării, care va realiza 15 cazuri tratate în valoare de 1 milion de lei.
– în cadrul programului de tratament operator pentru cataractă au fost procurate suplimentar 535 cazuri tratate în sumă de peste 7 milioane lei.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon a menționat că „toate aceste acțiuni sunt întreprinse cu scopul de a reduce listele de așteptare atât pentru protezarea aparatului locomotor cât și la operații de cataractă”.

În contextul creșterii incidenței maladiilor oncologice, CNAM va procura pentru a doua jumătate a anului mai multe servicii de radioterapie pentru pacienții cu maladii oncologice. Au fost alocate peste 4,3 milioane de lei sau cu peste 30% față de contractul inițial, pentru serviciile de radioterapie acordate în cadrul asistenței medicale spitalicești și asistenței medicale specializate de ambulatoriu.

Acoperirea financiară a serviciilor de dializă la fel este o prioritate a CNAM, astfel vor fi procurate suplimentar 3500 de ședințe de dializă, iar suma contractuală va crește cu aproape 7 milioane de lei.

A fost majorată cu 1,2 milioane de lei și suma contractuală pentru alimentația și transportul de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulatoriu a persoanelor cu tuberculoză.

În urma evaluării serviciilor de înaltă performanță realizate în primul semestru al anului 2023, s-a constatat o suprasolicitare pentru unele tipuri de servicii. Astfel, pentru îmbunătățirea accesului persoanelor asigurate la servicii de înaltă performanță, CNAM va majora sumele contractuale, pilotând și un nou mecanism de contractare „per serviciu”, pentru următoarele programe solicitate de populație: colonoscopie, monitoringul ambulator, ecocardiografie, imagistica hepatite, medicina nucleară, oftalmologie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: