Ciocoi confirmă: Vaccinul Sputnik V ar putea fi propus pentru imunizare la privat
Full Article 3 minutes read

Ciocoi confirmă: Vaccinul Sputnik V ar putea fi propus pentru imunizare la privat

Vaccinul rusesc anti-COVID, Sputnik V, ar putea, într-adevăr, să fie propus spre vânzare cetăţenilor, în cadrul clinicilor private. Declaraţa a fost făcută de către premierul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, de la Jurnal TV, citat de TVR Moldova.

„Dosarul care a fost depus la Agenţia Medicamentului, pentru omologarea Sputnik-V, a fost depus de o companie farmaceutica privată, care, presupun, a solicitat omologare tocmai pentru a aduce pe teritoriul R. Moldova vaccinul Sputnik-V în formă comercială”, a declarat premierul interimar.

Totuşi, premierul dă asigurări că programul de vaccinare a populaţiei a rămas acelaşi, iar Guvernul va vaccina populaţia gratuit.
Însă, dacă firmele private vor dori să aducă Sputnik-V în scop comercial, atunci premierul nu vede de ce acest lucru nu ar putea să se întâmple.

„Dacă îl vor propune, vă daţi seama, compania îl aduce cu un preţ angro, îşi pune un adaos comercial, plus are de achitat nişte taxe vamale, evident că preţul final în R. Moldova a acestui vaccin va fi net superior faţă de preţul cu care ar putea fi contractat de la producător, însă, avem o piaţă liberă, nu văd motive să interzicem clinicilor private, în cazul în care pot obţine vaccinul, să propună contra cost vaccinul”.

În acelaşi timp, premierul a „prevenit” doritorii de a aplica scheme, să nu propună spre comercializare, în cadrul clinicilor private, vaccinurile primite din donaţii sau care urmează să fie achiziţionate de stat.

***

Anterior, consilierul prezidenţial Ala Nemerenco a declarat că un lot de câteva sute de mii de doze de vaccin Sputnik-V aşteaptă să primească autorizaţia de import pentru ca să fie introdus în Republica Moldova şi să fie comercializat doar prin instituţii private şi doar contra plată. Asta după ce, anterior, ex-preşedintele Igor Dodon a afirmat că există trei căi de introducere a vaccinului Sputnik în Republica Moldova, iar una dintre căi ar fi prin intermediul companiilor şi clinicilor private.

Amintim că serul Sputnik V anti-Covid a fost înregistrat în Republica Moldova pe 26 februarie, împreună cu preparatele Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, deși preparatul nu a fost încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Republica Moldova va accepta orice vaccin anti-Covid aprobat de OMS.

Serghei Prepelița, șeful adjunct al distribuitorul național farmaceutic al companiei TETIS, care deține centrul de imunizare Immuno+, a declarat pentru NM că, în timpul apropiat, clinicile private nu vor putea efectua imunizări împotriva Covid. Motivul contră în faptul că producătorii de vaccinuri vând preparetele doar guvernelor sau organizațiilor internaționale.

Pe 1 martie, speakerul parlamentului Zinaida Greceanîi a convocat membrii guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru. Aceasta a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru imunizarea cetățenilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: