Parents

Circa 87% dintre bebelușii din Republica Moldova au fost alăptați în primele 3 luni de viață

Anul trecut, aproape 87% dintre bebelușii din Republica Moldova au fost alăptați până la 3 luni. Totodată, peste 78% dintre nou-născuți au fost alăptați până la 6 luni. Sunt datele publicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 2 august, în contextul marcării Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Conform statisticilor naționale, în anul 2020, au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% copii, iar până la 1 an, această cifră a constituit 65,2% . Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

Datele au fost făcute publice cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcate anual în perioada 1-7 august. Campania globală de informare și sensibilizare se desfășoară în peste 175 de țări și are drept scop îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor.

Activitățile desfășurate în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare  și promovate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel mondial.

În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. Aceasta este aliniată la tematică ODD-2030 și evidențiază legăturile între alăptare și supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea femeilor, a copiilor și a națiunilor.

Mamele care alăptează se confruntă cu multe provocări la locul de muncă, inclusiv găsirea unui loc, timp și sprijin pentru alăptare. Anul acesta, evenimentul se va centra pe aceste probleme, sprijinind și încurajând toate femeile care lucrează și alăptează.

Obiectivele SMA 2021 sunt: informarea populației cu privire la importanța alăptării; susținerea alăptării – o componentă vitală a sănătății publice; implicarea persoanelor fizice, cât și a organizațiilor, pentru un impact mai puternic în promovarea alăptării; desfășurarea acțiunilor de stimulare a alăptării.

Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile. Astfel, extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de  lactație), le ajută să revină la greutatea ideală.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: