Compania IuteCredit Europe a fost desemnată „Emitentul anului” de către revista Bond

Compania IuteCredit Europe a emis, în anul 2021, obligațiuni în valoare de 75 de milioane de euro și a fost desemnată „Emitentul anului” de către revista Bond, o publicație de referință pentru emitenții de obligațiuni și investitorii de pe piață, care oferă informații despre oportunitățile de investiții pentru Europa vorbitoare de limbă germană.

IuteCredit Europe a fost premiată din mai multe motive, printre care:

  • a reușit să emită obligațiuni în două sisteme de decontare (Euroclear/Clearstream și Nasdaq CSD);
  • oferta publică s-a desfășurat în patru țări;
  • performanța remarcabilă pe piața secundară drept dovadă că emiterea a fost „sănătoasă”;
  • structura obligațiunilor (pachetul de garanții, clauzele financiare etc.) ce protejează interesele investitorilor;
  • peste 3 000 de investitori.

„Suntem mândri că ni s-a oferit această distincție și apreciem încă o dată efortul depus de către membrii echipei și partenerii noștri pentru atingerea unor rezultate remarcabile”, a declarat CEO IuteCredit Europe, Tarmo Sild.

IuteCredit – înființată în 2008 – este una dintre cele mai importante companii europene, fiind specializată în finanțarea persoanelor fizice. Grupul oferă credite de consum prin intermediul filialelor sale. În prezent, IuteCredit deservește clienți din Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria, precum și din Bosnia și Herțegovina.

Produsele IuteCredit sunt credite de consum negarantate, cu scadențe între o lună și 48 de luni, și credite garantate cu gaj auto, cu scadențe de până la 72 de luni.

Compania operează propria rețea de bancomate, care sunt utilizate prin intermediul aplicației mobile MyIute. Misiunea IuteCredit este de a crea o experiență extraordinară în domeniul creditelor de consum, depășind așteptările clienților.

www.iutecredit.com

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

makler.md

Amenzi de până la 2 230 de lei pentru tăierea ilegală a unui copac. Guvernul a aprobat un Regulament

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 8 iulie, Regulamentul privind cuantumurile despăgubirilor pentru încălcarea legislației silvice. Acesta urmărește prevenirea mai eficientă a defrișărilor ilegale, tăierilor abuzive, incendiilor provocate și alte acțiuni ce afectează negativ fondul forestier, precum stimularea conduitei responsabile față de mediu. 

Potrivit Regulamentului, despăgubirea pentru tăierea ilegală a unui arbore a fost majorată, variind între 95 și 2 230 de lei, în funcție de diametrul tulpinii și tipul pădurii unde crește. Documentul prevede și amenzi pentru deteriorarea puieților și butașilor din pepiniere și plantații silvice, a fânețelor și pășunilor, folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și alte încălcări. 

De asemenea, au fost stabilite tarife pentru cazuri neprevăzute anterior de legislație, cum ar fi poluarea cu deșeuri sau incendii provocate. Sunt separate și prejudiciile, în funcție de factorii care le-au cauzat: fizici, chimici sau biologici (foc, vătămări mecanice etc.). 

Resursele colectate vor fi direcționate inclusiv către activități de reîmpădurire,  de achiziționare a echipamentelor moderne, de monitorizare și susținere a cercetării în domeniul silvic și de dezvoltare a unor programe educaționale de conștientizare ecologică în rândul populației. 

Cuantumul despăgubirilor pentru încălcările legislației silvice nu au fost actualizate de peste două decenii și, în anumite cazuri, valoarea lemnului tăiat este de 10-15 ori mai mare decât suma despăgubirilor legale. Astfel, actualizarea tarifelor va asigura un sistem echitabil, proporțional cu gravitatea prejudiciului”, a menționat Guvernul într-un comunicat.

Documentarul „Green Light”, de Pavel Cuzuioc din Moldova, în selecția prestigiosului Festival de Film din Locarno, Elveția

Documentarul GREEN LIGHT, în regia lui Pavel Cuzuioc, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august 2025). Proiecțiile vor avea loc pe 13 și 14 august. Programul e disponibil aici. Filmul face parte din secțiunea competitivă Un Semaine de la Critique, alături de alte 6 producții documentare.



GREEN LIGHT îl urmărește pe doctorul Johann Spittler, un neuropsihiatru din Germania care, de peste două decenii, evaluează capacitatea de decizie a persoanelor cu boli terminale, tulburări psihice sau suferințe combinate care solicită sinuciderea asistată.

A dat undă verde pentru peste 700 de pacienți și a asistat personal peste un sfert dintre ei în actul sinuciderii. Spittler este unul dintre foarte puținii medici care activează în acest tip de practică, care aduc în atenția publică modul în care bolile fizice și suferințele psihice se întrepătrund și adesea coexistă, punând sub semnul întrebării limitele libertății individuale. Filmul deschide astfel o perspectivă directă și expresivă asupra realității profesionale, tăcută dar tulburătoare, a unui om a cărui practică se desfășoară într-un domeniu plin de controverse și incertitudini.

„Documentarul GREEN LIGHT a pornit dintr-o curiozitate reală față de imensa responsabilitate a doctorului Spittler. Cum poate cineva, cu seninătate și convingere, să evalueze solicitanții la asistență la suicid și să îi însoțească în apropierea morții? Ce îl determină pe acest medic discret să își asume aceste presiuni subtile, morale și profesionale? Filmul relevă solitudinea lui, caracterul direct al discuțiilor finale și incertitudinea celor nehotărâți. Este o reflecție despre cum poți fi un martor stoic în fața necunoscutului”, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

În Germania, sinuciderea asistată este permisă prin lege, ca expresie a libertății individuale. Adulții pot solicita sprijin pentru a-și încheia viața, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, cu condiția ca decizia să fie luată în mod liber, conștient și informat. Procedurile sunt reglementate strict pentru a preveni abuzurile.

Festivalului de Film de la Locarno este un prestigios festival internațional fondat în 1946, desfășurat anual în Locarno, Elveția. Festivalul pune accentul pe cinema de autor și descoperirea de noi talente. Semaine de la Critique este o secțiune dedicată filmelor selectate de critici de cinema, care oferă o platformă importantă producțiilor inovatoare și documentarelor cu impact artistic și social.

Pavel Cuzuioc, născut la Chișinău, este cineast în Moldova, România și Austria, apreciat pentru documentarele sale intime care explorează comunități neglijate și subiecte emoționante. Printre filmele sale se numără scurtmetrajul „Raisa”, „Doina Groparilor” (HBO Europe), „Secondo Me”, „Așteptați răspunsul operatorului”, „Cosmosapiens” și „Green Light”. A studiat dreptul la București și regia de film la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena. Lucrările sale au fost proiectate la festivaluri internaționale importante, inclusiv Locarno, IDFA, Hot Docs, Clermont-Ferrand și Sheffield Doc/Fest.

Colaj: NM

Guvernul îl acuză pe Șor de trădare de țară, după congresul în care a fost menționată „uniunea Moldovei cu Rusia”

Guvernul condamnă congresul politic organizat la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor și avertizează că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că acțiunea de la Moscova reprezintă „o trădare de țară” și face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

„Este grăitor că toate microfoanele presei federale din această țară erau aliniate în jurul unui fugar condamnat, folosit acum ca portavoce pentru interesele Kremlinului în Republica Moldova”, a declarat Vodă.

Guvernul reiterează că Moldova este un stat suveran, „cu un viitor european și instituții democratice care acționează în serviciul cetățenilor”.

„Viitorul nostru nu se decide la Moscova, ci doar de cetățenii Republicii Moldova. Cei care complotează împotriva poporului și a statului vor răspunde în fața legii. Calificarea noastră este clară: o astfel acțiune, afirmații și opinii exprimate de penalul fugar Șor nu este altceva decât o trădare de țară”, a conchis Vodă.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Yale University

Universitatea Yale din SUA – declarată „indezirabilă” pe teritoriul Rusiei: cum explică responsabilii

Parchetul General al Rusiei a declarat activitatea Universității Yale drept „indezirabilă” pe teritoriul Federației Ruse. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al instituției din 8 iulie, scrie „Novaya Gazeta”.

Potrivit declarației Parchetului General, activitatea universității americane are drept scop „subminarea integrității teritoriale a Federației Ruse, blocada internațională a statului și subminarea fundamentelor sale economice, precum și destabilizarea situației socio-economice și politice din țară”.

Instituția subliniază că în cadrul universității funcționează o Școală de Relații Internaționale, care se ocupă de instruirea liderilor opoziției din state străine. În comunicat se menționează separat faptul că mai mulți angajați ai Fondului pentru Combaterea Corupției au absolvit Universitatea Yale, „iar pentru escaladarea activității protestatare în Federația Rusă au folosit cunoștințele și tehnologiile obținute în cadrul școlii”.

De asemenea, universitatea americană a fost acuzată că a făcut apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și că a desfășurat activități legate de confiscarea activelor rusești în scopul finanțării armatei ucrainene.

Universitatea Yale este una dintre cele mai prestigioase universități de cercetare din Statele Unite, făcând parte din Ivy League. Printre absolvenții săi se numără numeroși lideri și politicieni americani (George W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, JD Vance), opozantul rus Alexei Navalnîi, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa și alții.

Фото: Новости Приднестровья

Ministerul Mediului: Râul Nistru nu este în pericol de secare, dar populația trebuie să consume apa rațional

Râul Nistru nu este în pericol de secare, însă populația trebuie să consume rațional apa, susține secretarul de stat al Ministerului Mediului, Gheorghe Hajder. Potrivit oficialului, autoritățile din Ucraina respectă angajamentele asumate și asigură un debit constant de apă, conform regulamentului bilateral.

„La moment nu sunt riscuri pericol de secare a râului Nistru, avem un regulament cu partea ucraineană, suntem într-o comunicare continuă, respectiv partea ucraineană își respectă angajamentele și deversează acele 110 m/s”, a declarat Gheorghe Hajder.

Oficialul a făcut apel la un consum rațional al resurselor de apă, în special în contextul secetei care afectează râurile: „Să ținem cont că ele sunt epuizabile”.

Întrebat despre eventualele restricții privind utilizarea apei din Nistru pentru irigarea terenurilor agricole, Hajder a precizat că acestea nu există în prezent și că fauna și flora râului nu sunt amenințate.

„Avem suficiente resurse de apă pentru irigare, dar este important să le utilizăm rațional și eficient”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Mediului. Oficialul a încurajat agricultorii, în acest sens, să aplice metode moderne, cum ar fi irigarea prin picurare.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea hidrologică privind nivelul redus de scurgere al apei. Aceasta va fi valabilă în perioada 9 – 15 iulie. În intervalul de timp menționat, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei. Vezi harta râurilor afectate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: