Comunitatea pacienților cu scleroză multiplă (SM) din Republica Moldova se alătură Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple

Ziua Sclerozei Multiple este marcată anual, în întreaga lume, cu scopul de a reuni comunitatea medicală, autoritățile de reglementare a asistenței medicale și pacienții din mai multe țări, sporind astfel, gradul de conștientizare a societății față de provocările cu care se confruntă persoanele cu această boală și apropiații acestora. Pacienții din Republica Moldova s-au alăturat evenimentului internațional online.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, desfășurate anual pe data de 30 mai, comunitatea pacienților cu SM din Republica Moldova s-au unit cu pacienții din alte țări pentru a se sprijini reciproc în lupta împotriva acestei boli grave, precum și pentru a spori nivelul de conștientizare a publicului față de această maladie. Astfel, pacienții au participat la o conferință internațională online, cu prezența experților în domeniul neurologiei din Ucraina și țările CSI și au discutat despre oportunitățile moderne de a ajuta persoanele cu SM, care le vor permite să revină la o viață activă cu drepturi depline.

Scleroza multiplă este o boală cronică autoimună a sistemului nervos central cu un mecanism neurodegenerativ de dezvoltare. SM duce la afectarea simultană a mai multor părți ale sistemului nervos, care se manifestă printr-o varietate de simptome neurologice. Printre acestea fiind: deficiențele de vedere, oboseala severă, durerea, tulburările de coordonare și dificultățile de mers, precum și tulburările de vorbire.

Boala se dezvoltă în principal la o vârstă fragedă, aproximativ 20 de ani, și este cea mai frecventă cauză de handicap dintre afecțiunile non-traumatice la pacienți tineri din întreaga lume. Peste 10 ani de la debutul bolii, 50% dintre pacienții cu astfel de diagnoză devin persoane cu dizabilități. Potrivit specialiștilor, aproximativ 2,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu acest diagnostic. În Republica Moldova, astăzi locuiesc aproximativ 1,4 mii de pacienți cu Scleroză Multiplă.

„Cu regret, majoritatea pacienților cu SM sunt tineri din segmentul vârstei de muncă din societatea noastră. Fiind recunoscută drept cauza principală de invaliditate la vârste tinere, Scleroza Multiplă are consecințe personale, sociale și economice semnificative. Pierderea capacității de muncă la o vârstă fragedă, cheltuielile pentru tratament și spitalizare în caz de agravare a bolii, nevoia de ajutor din exterior pentru menținerea activităților zilnice și costul reabilitării fizice și psihologice – toate acestea devin o povară pentru pacient și familia lui. Diagnosticul în timp util al SM în etapele inițiale ale bolii și prescripția timpurie a tratamentului individualizat necesar previn apariția exacerbărilor, încetinește progresia bolii și dizabilitatea pacienților. Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de medicamente, ne permite să abordăm individual nevoile fiecărui pacient, ceea ce este foarte important în tratamentul unei astfel de boli eterogene și deseori imprevizibile”, a declarat Vitalie Lisnic, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, profesor Departamentul de Neurologie al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este marcată anual pe 30 mai pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă pacienții cu scleroză multiplă la nivel internațional. În această zi, sunt organizate evenimente la scară largă, care vizează informarea societății cu privire la această boală și discutarea oportunităților noi care pot veni în ajutorul pacienților.

„Pe parcursul mai multor ani, compania Merck a participat activ la lupta împotriva sclerozei multiple, Misiunea noastră specială este să creștem nivelul de cunoștințe al profesioniștilor din domeniul sănătății și al publicului larg despre această boală. Scopul nostru este să ajutăm persoanele cu SM să trăiască viața la maximum, să se ocupe cu ceea ce le place și să se bucure de fiecare zi, mulți ani înainte”, a declarat Roger Elia, directorul Merck Biopharma din CSI și Ucraina.

„Găzduirea unor asemenea evenimente, precum Ziua Mondială a Sclerozei Multiple este o oportunitate excelentă de a aduce împreună pacienți din diferite țări, pentru a depăși sentimentul de singurătate și izolare care s-a acutizat pe fondul pandemiei COVID-19. Ziua Mondială a Sclerozei Multiple permite pacienților să împărtășească experiența lor de a trăi viață deplină cu SM, precum și să atragă atenția publicului, a autorităților din sănătate, a fundațiilor caritabile asupra acestei boli, pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale existente”, a precizat Ostap Kupnovitsky, director general al Sona-Pharm.

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică autoimună a sistemului nervos central, care ocupă una dintre pozițiile principale printre cauzele dizabilității persoanelor tinere apte de muncă. Se estimează că 2,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu un diagnostic SM. Deși simptomele pot varia, cele mai frecvente sunt scăderea acuității vizuale, amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților, precum și probleme de coordonare a mișcărilor și slăbiciune. Cea mai frecventă formă a bolii este scleroza multiplă recurent remisivă.

Ziua Mondială a SM este marcată anual pe 30 mai. Diverse evenimente și campanii au loc pe tot parcursul lunii mai. Această zi reunește comunitatea globală în jurul SM: oamenii își împărtășesc experiența lor, contribuie la sporirea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la SM, sunt desfășurate diferite campanii dedicate pacienților cu scleroză multiplă. Pentru a depăși barierele sociale și a uni comunitățile în jurul SM, tema Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple  pentru perioada 2020-2022 este dedicată SM Connections. Campania a fost elaborată de Federația Internațională de SM (MSIF), în colaborare cu membrii mișcării globale MSIF din diferite țări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Elon Musk

Elon Musk a anunțat despre crearea unei noi formațiuni politice numită „America”

Elon Musk, om de afaceri miliardar din SUA, a anunțat crearea unui nou partid politic numit „America”. S-a întâmplat în urma realizării unui sondaj pe rețeaua de socializare X, pe 4 iulie.

Cu un raport de 2 la 1, ați spus că vreți un nou partid politic – și îl veți avea. Când vine vorba de falimentul țării noastre cauzat de cheltuieli excesive și corupție, se pare că trăim într-un sistem monopartid, nu într-o democrație. Astăzi, partidul „America” a fost format pentru a vă reda libertatea”, a scris Elon Musk pe X în seara zilei de 5 iulie.

Potrivit lui, „una dintre modalitățile” de a obține independență față de sistemul bipartid este concentrarea „pe două-trei locuri în Senat și opt-zece circumscripții din Camera Reprezentanților”. „Având în vedere majoritatea minimă din legislativ, acest lucru ar fi suficient pentru a asigura un vot decisiv asupra legilor controversate și pentru a garanta că ele reflectă voința reală a poporului”, a declarat el.

Precizăm că Elon Musk a organizat un sondaj chiar de Ziua Independenței SUA, întrebându-și urmăritorii dacă își doresc independență față de sistemul politic bipartid. Două treimi dintre respondenți (65,4%) au răspuns afirmativ, în timp ce 34,6% s-au declarat împotrivă.

Potrivit Meduza, Elon Musk a amenințat anterior că va crea o nouă formațiune politică în cazul în care Congresul va vota legea privind facilitățile fiscale, pe care președintele SUA, Donald Trump, o numește „marea lege frumoasă” (The Big Beautiful Bill). Congresul a adoptat legea pe 3 iulie, iar Trump a semnat-o pe 4 iulie.

mfa.gov.md

La Zurich a fost deschis Consulatul onorific al Republicii Moldova

La Zurich a fost inaugurat pe 4 iulie Consulatul onorific al Republicii Moldova. Secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, care a fost prezentă la eveniment, a subliniat importanța acestui gest simbolic, menționând extinderea prezenței diplomatice a țării noastre în Elveția.

La evenimentul de deschidere a consulatului din Zürich au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești. „Acest moment simbolic reprezintă nu doar deschiderea unei noi reprezentanțe într-unul dintre cele mai dinamice centre economice și culturale ale Europei, ci și angajamentul nostru profund pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Sunt convinsă că noul consulat onorific va sprijini activ această misiune prin fortificarea dialogului bilateral, încurajarea investițiilor și promovarea potențialului Moldovei”, a afirmat Carolina Perebinos.

Consulul onorific, Valentina Ceban, a mulțumit pentru încrederea acordată și a promis că va promova imaginea Moldovei în Elveția, angajându-se să contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și culturale dintre cele două țări.

Iar ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Vladimir Cuc, a salutat de asemenea deschiderea noului consulat, menționând că aceasta va contribui la creșterea prestigiului țării noastre și la intensificarea cooperării economice bilaterale.

Evenimentul a inclus discuții într-un cadru informal și o degustare de vinuri moldovenești.

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: