Consiliul Audiovizualului a sancționat Jurnal TV după o sesizare depusă de Natalia Morari
Full Article 4 minutes read

Consiliul Audiovizualului a sancționat Jurnal TV după o sesizare depusă de Natalia Morari

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică Jurnal TV după unele declarații ale jurnalistului Dumitru Mișin din timpul dezbaterilor electorale din 14 octombrie, cu participarea Nataliei Morari, candidat la funcția de președinte. Atunci, după ce Morari a spus că televiziunea a refuzat să difuzeze spot-ul său electoral, jurnalistul a acuzat-o de minciună, afirmând totodată că video-ul a fost pus pe post, ceea ce, de fapt, nu s-a întâmplat.

Natalia Morari a publicat pe canalul său de Telegram decizia adoptată de Consiliul Audiovizualului în urma unei sesizări pe care a depus-o împotriva companiei Reforma Art SRL, fondatoarea Jurnal TV.

Potrivit deciziei, Natalia Morari a solicitat sancționarea Jurnal TV după unele declarații făcute în timpul dezbaterilor din 14 octombrie de la această televiziune, la care a participat. Este vorba despre faptul că, după ce Natalia Morari a declarat că Jurnal TV a refuzat că difuzeze spot-ul său electoral, moderatorul dezbaterilor, Dumitru Mișin, a negat acest lucru, folosind de câteva ori sintagma „nu mințiți” și, totodată, afirmând că video-ul a fost difuzat.

Concurenta electorală a indicat în sesizare că declarațiile respective i-ar leza onoarea și demnitatea, iar prin acestea, Dumitru Mișin ar fi încălcat Codul Deontologic al Jurnalistului și legislația privind conținuturile audiovizuale.

Consiliul Audiovizualului a stablit că Jurnal TV a respins de două ori difuzarea materialului electoral al Nataliei Morari, motivarea bazându-se pe neîntrunirea condițiilor legale, iar acesta nu a fost plasat pe post. Astfel, CA a constatat încălcarea unei prevederi a Codului serviciilor media audiovizuale, care stipulează că: „furnizorii de servicii media trebuie să informeze cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

Prin urmare, sesizarea a fost acceptată parțial, iar Jurnal TV a fost sancționat cu avertizare publică. Televiziunea a fost obligată, de asemenea, să difuzeze textul privind aplicarea sancțiunii în următoarele 48 de ore, sonor și/sau vizual, de cel puțin trei ori, în orele de audiență maximă, din care o dată în principalul program audiovizual de știri.

Decizia CA poate fi contestată în ordine de contencios administrativ la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile.

Precizăm că acesta nu este primul incident scandalos în urma dezbaterilor electorale de la Jurnal TV pentru alegerile prezidențiale din 2024. În cadrul rundei de dezbateri din 15 octombrie, Dumitru Mișin a declarat că Andrei Năstase, candidat în cursa pentru Președinție, a fost văzut într-un hotel din capitală, în actuala campanie electorală, alături de trei dintre contracandidații săi – Alexandr Stoianoglo, Irina Vlah și Natalia Morari. El a întrebat-o pe colega lui Năstase, Inga Grigoriu, care l-a reprezentat la dezbateri, de ce acesta „s-a întâlnit” cu ei. Grigoriu a precizat că nu cunoaște nimic despre presupusa întâlnire, iar ulterior Năstase însuși a făcut o intervenție telefonică, în care a negat că ar fi avut vreodată o întâlnire cu persoanele vizate și l-a numit pe Mișin „killer mediatic”. A doua zi, Năstase a expediat jurnalistului și Jurnal TV o cerere prealabilă de chemare în judecată în care solicita scuze publice și despăgubiri morale în mărime de un milion de lei.

Pe 17 octombrie, în emisie directă, Dumitru Mișin a declarat că Andrei Năstase, Stoianoglo, Morari și Vlah într-adevăr s-au văzut într-un hotel din Chișinău. Acolo, ei și alți candidați la alegerile prezidențiale participau la o întrevedere cu misiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: