socialistii.md

Igor Dodon a acceptat propunerea de a prelua șefia PSRM. Consiliul Republican al formațiunii s-a întrunit la Vadul lui Vodă

Consiliul Republican al PSRM s-a reunit pe 17 noiembrie în ședință. În cadrul acesteia s-a discutat situația politică din țară și s-au făcut totalizarea activității în perioada electorală. La ședință a fost prezent și Igor Dodon, care a acceptat propunerea de a prelua șefia PSRM.

Potrivit unui comunicat emis presei, membrii Consiliului Republican au apreciat munca activiștilor socialiști, care l-au susținut și l-au promovat pe candidatul independent la funcția de președinte al țării, Igor Dodon. Totodată, au fost punctate și lacunele în activitatea unor colegi, de care se va ține cont și vor fi eliminate pe viitor, pentru a eficientiza activitatea noastră.

„La invitația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, am participat la ședința extraordinară a Consiliului Republican al formațiunii.
În carul discuțiilor care au avut loc, am acceptat cu recunoștință propunerea Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor de a reveni în funcția de lider al partidului. Procedurile respective vor demara după expirarea mandatului meu de Președinte, la 23 decembrie curent”, a menționat Dodon, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Conducerea PSRM a notat că, pe fundalul crizei pandemice COVID-19 și a secetei, care au lovit dur agricultorii și întreaga economie, rezultatul obținut de candidatul susținut de socialiști în țară, aproape egal cu al câștigătorului, cu o diferență minimă de 27 de mii voturi, este unul încurajator.

În ședință, la care a participat și președintele țării, Igor Dodon, s-a făcut o analiză a situației la zi în țară sub mai multe aspecte: economic, social, politic etc. S-a vorbit despre activitatea Guvernului Chicu în condițiile în care în Parlament lipsește o majoritate guvernamentală. S-a concluzionat că orice destabilizare politică poate afecta și mai mult economia țării, iar aceasta va provoca o criză socială, ale căror costuri vor fi imense pentru cetățenii Republicii Moldova. În această ordine de idei, Consiliul Republican al PSRM a luat un șir de decizii:

– să susțină inițiativa deputaților socialiști de a propune Congresului alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al formațiunii.

– să fie convocat în ședință Congresul XVI al PSRM până la sfârșitul anului.

– a împuternici conducerea partidului, în mod special fracțiunea legislativă, să depună efort pentru a identifica posibilitatea de a păstra stabilitatea politică în țară și cursul de dezvoltare echilibrată a politicii externe.

– să susțină în continuare punerea în practică a promisiunilor electorale ale lui Igor Dodon. E vorba, mai întâi de toate, de proiectele sociale, care au drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor și susținurea celor mai defavorizate pături ale societății.

– de promovat în continuare realizarea proiectelor naționale de dezvoltare a infrastructurii, cum ar fi “Drumuri bune pentru toți”, construcția de apeducte, salubrizarea localităților și iluminatul stradal în satele și orașele țării.

– de acordat suport sporit sistemului medical în lupta cu pandemia COVID-19 și, în același timp, de evitat închiderea pe viitor a policlinicelor și spitalelor din țară;

– de susținut proiectele destinate tinerilor, cum ar fi “Prima casă”, instituirea “Capitalului matern”, majorarea indemnizațiilor pentru întreținerea copiilor etc.

– de dezvoltat programele existente și de lansat alte proiecte pentru reîntoarcerea în țară a moldovenilor aflați la muncă peste hotare.

– să fie promovate și puse în practică principiile europene privind funcționarea limbilor în stat. Astfel, fracțiunea parlamentară a socialiștilor va insista ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică.

– să fie anulată cenzura impusă de fostul regim oligarhic asupra audiovizualului. În scurt timp urmează să fie propuse modificările la Codul Audiovizualului pentru a elimina cenzura în raport cu posturile TV retransmise din Federația Rusă, restricție care a fost anterior criticată dur atât de societatea civilă din țara noastră, cât și de către partenerii noștri de dezvoltare.

Consiliul Republican a subliniat că PSRM intenționează să-și fortifice structurile locale, dar și prezența sa în spațiul public.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: