Consiliul Superior al Procurorilor se declară „profund contrariat” de atacurile și acuzațiile în adresa Procuraturii
Full Article 3 minutes read

Consiliul Superior al Procurorilor se declară „profund contrariat” de atacurile și acuzațiile în adresa Procuraturii

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat, pe 10 august, o declarație prin care se declară „profund contrariat de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave, care, însă nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorie”. Comunicatul a fost făcut public la scurt timp după ce președinta țării Maia Sandu a criticat activitatea Procuraturii, iar ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a prezentat un proiect de modificare a Legii cu privire la instituție.

„În condițiile șirului interminabil de învinuiri nefondate și informații distorsionate despre activitatea procurorilor, emise în spațiul public de către reprezentanții forțelor de guvernare, atestăm că se periclitează ordinea de drept a țării, care stabilește clar regulile separației puterilor în stat și colaborarea acestora. Astfel, drept o reacție firească, Consiliul Superior al Procurorilor subliniază importanța respectării de către toate autoritățile publice a standardelor europene referitoare la activitatea Procuraturii și, în acest sens, pentru a asigura informarea justă a societății notăm că se va menține fermă, prin toate mijloacele prevăzute de lege, poziția constituțională de garant al independenței și imparțialității procurorilor”, se mai arată în declarația CSP.

Amintim că Maia Sandu a convocat astăzi în ședință membrii CSS. În cadrul întrunirii au fost discutate măsurile de prevenire a eschivării de la răspundere penală a persoanelor vizate în acte grave de corupție. Președinta țării s-a arătat indignată de faptul că, de la ședință, au lipsit reprezentanții Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a declarat că aceștia sunt „în vacanță și la propriu, și la figurat”.

Tot astăzi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a susținut un briefing, în cadrul căruia a prezentat un proiect de lege care prevede un mecanism de evaluare a activității procurorului general. Controlul ar urma să fie realizat de Consiliului Superior al Procurorilor.

Reprezentanții Procuraturii Generale au venit cu o reacție prin intermediul unui comunicat de presă: „Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, se arată în declarație.

Precizăm că Parlamentul se va convoca vineri, 13 august, în ședință extraordinară. Deputații vor examina inclusiv proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: