UNIAN

Controale în liceele și școlile din Chișinău. Inspectorii vor verifica dacă elevii și profesorii poartă măști de protecție

Direcția educație, tineret și sport din Chișinău va efectua controale referitoare la respectarea normelor anti-COVID-19 în instituțiile municipale de învățământ. Acțiunea vine după ce în urma unor verificări s-au constat mai multe nereguli, printre acestea se evidențiază că majoritatea elevilor, dar și o parte din cadrele didactice, nu poartă măștile faciale de protecție.

Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a spus că în zilele de 10-11 ianuarie au fost făcute vizite în 32 de instituții de învățământ din capitală.

„Ca urmare a evaluării s-a constatat că nu se păstrează distanța de cel puțin 1 metru dintre elevi în pauze. Majoritatea elevilor, dar și o parte din cadrele didactice, nu poartă măștile faciale de protecție. În clasele primare, părinții de regulă aduc copiii până la școală, uneori până în sălile de studii fără a purta masca de protecție. În unele situații lipsește asistentul medical sau personal auxiliar pentru triajul de dimineață”, a comunicat Pavaloi.

În acest fel, șeful interimar al Direcției a spus că, în această săptămână, vor continua verificările. „Se vor organiza repetat activități de informare și instruire atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19. Vom atenționa repetat angajații instituțiilor de învățământ despre nerespectarea Hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, fapt ce constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere conform legislației în vigoare”, a spus Pavaloi.

Potrivit datelor autorităților municipale, total elevi confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 este 171, cu 80 mai mulți în comparație cu săptămâna precedentă. În autoizolare sunt 1040 elevi, cu 989 mai mulți decât săptămâna precedentă. Cadre didactice confirmate pozitiv sunt 52, cu 33 mai multe decât în săptămâna anterioară. Totodată, în autoizolare sunt 35 cadre didactice, cu 30 mai multe decât săptămâna anterioară. La fel, de menționat că la moment sunt 26 de clase în carantină.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: