Teatrul Național de Opera și Balet Maria Bieșu/Facebook

Coronavirusul închide teatrele, muzeele și bibliotecile. Anunțul Ministerului Educației

Accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație a fost sistat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a precizat că măsura va fi în vigoare până pe 1 aprilie, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19. 

Astfel, acces în incinta instituţiilor vizate îl vor avea doar angajaţii acestora. Totodată, Ministerul dă asigurări că angajații din toate instituțiile de cultură își desfășoară activitatea conform programului de muncă cu achitarea salariilor. Totuși, la cerere, angajații pot beneficia de concedii. 

De asemenea, directorii instituţiilor pot dispune la cerere, prin ordin, munca la domiciliu, pentru unii angajați cu monitorizarea activităţilor acestora. Aceștia se angajează, în același timp, să monitorizeze starea de sănătate în rândul angajaților care activează în incinta instituției și la domiciliu și să asigure procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%). 

Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova sunt înregistrate 23 de cazuri de infectare cu COVID-19.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național.

Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO Scandal după concertul lui Usatîi / Moldova cumpără „în secret” gaz / Chișinăul tace despre MMZ

Guvernul Republicii Moldova s-a întrunit pe 16 iulie într-o ședință ordinară. NewsMaker prezintă principalele decizii și declarații ale miniștrilor.

13 cetățeni moldoveni au fost deportați din Polonia din motive de securitate națională. Autoritățile poloneze au expulzat, de asemenea, 27 de cetățeni georgieni. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului polonez, Adam Szłapka, acțiunea face parte dintr-o operațiune menită să deporteze persoane care reprezintă o amenințare la adresa securității. El a declarat că printre cei expulzați se aflau și persoane care au ajutat alți străini să treacă ilegal granița, precum și indivizi care și-au schimbat datele de identitate pentru a intra în țară.

Guvernul Republicii Moldova a susținut sancțiunile UE împotriva persoanelor asociate cu oligarhul fugar Ilan Șor. „Cei care trădează Moldova vor fi sancționați”, a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, măsurile impuse de Consiliul UE. El a declarat că guvernul salută restricțiile impuse de oficialii europeni.

Moldova a achiziționat jumătate din volumul de gaz pentru anii 2025–2026 — prețul va fi anunțat ulterior. Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a confirmat că compania Energocom a cumpărat jumătate din volumul necesar de gaze naturale pentru 2025–2026, adică aproximativ 320 milioane de metri cubi. Potrivit ministrului, gazul a fost achiziționat de pe piața europeană, iar depozitarea acestuia se face în România și Ucraina. „Prețul va fi făcut public după finalizarea procesului de achiziție, pentru a nu afecta competitivitatea”, a precizat Junghietu.

Lucrările la linia electrică Vulcănești–Chișinău sunt realizate în proporție de peste 75%. Informația a fost oferită de ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Potrivit lui, săptămâna trecută a început instalarea firelor. Junghietu a subliniat că autoritățile intenționează să pună linia în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.

Uzina din Rîbnița funcționează din nou la capacitate maximă? Ce spune Chișinăul. Autoritățile moldovene evită să comenteze informațiile privind reluarea activității la capacitate maximă a Uzinei Metalurgice din Rîbnița și majorarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană. La întrebarea NewsMaker dacă Chișinăul va aplica sancțiuni agenților economici din stânga Nistrului, dacă se confirmă aceste informații, ministrul Energiei Dorin Junghietu a evitat un răspuns clar. El a menționat că, în calitate de ministru, este responsabil de asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice, dar nu poate comenta ce se întâmplă în teritoriile necontrolate de autoritățile constituționale.

Scandal în jurul concertului lui Usatîi cu participarea artiștilor ruși. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul organizat de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în centrul Chișinăului. Pe scena amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au evoluat artiști ruși, inclusiv Leonid Agutin și Lusia Cebotina. Concertul a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, dedicată deportărilor staliniste din Basarabia. Vodă a calificat desfășurarea concertului în apropierea unui eveniment memorial drept „o insultă la memoria colectivă” și a acuzat primăria de iresponsabilitate. În replică, purtătoarea de cuvânt a primarului Chișinăului, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de manipulare. Primăria a declarat că primește doar notificări privind desfășurarea evenimentelor, fără a emite permise. Organizatorul evenimentului, Renato Usatîi, susține că expoziția „Trenul durerii” nu a fost închisă în timpul concertului și a fost păzită. El a acuzat autoritățile de tentativă de a capitaliza politic pe seama situației.

Aeroportul Internațional Chișinău va purta numele compozitorului Eugen Doga. Guvernul a aprobat proiectul de lege în ședința din 16 iulie. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, „este o modalitate de a onora memoria și de a eterniza numele maestrului Eugen Doga”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: