Coronavirusul închide teatrele, muzeele și bibliotecile. Anunțul Ministerului Educației
Full Article 3 minutes read

Coronavirusul închide teatrele, muzeele și bibliotecile. Anunțul Ministerului Educației

Accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație a fost sistat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a precizat că măsura va fi în vigoare până pe 1 aprilie, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19. 

Astfel, acces în incinta instituţiilor vizate îl vor avea doar angajaţii acestora. Totodată, Ministerul dă asigurări că angajații din toate instituțiile de cultură își desfășoară activitatea conform programului de muncă cu achitarea salariilor. Totuși, la cerere, angajații pot beneficia de concedii. 

De asemenea, directorii instituţiilor pot dispune la cerere, prin ordin, munca la domiciliu, pentru unii angajați cu monitorizarea activităţilor acestora. Aceștia se angajează, în același timp, să monitorizeze starea de sănătate în rândul angajaților care activează în incinta instituției și la domiciliu și să asigure procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%). 

Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova sunt înregistrate 23 de cazuri de infectare cu COVID-19.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național.

Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: