Corupția din Procuratură. Doi procurori vor compărea pe banca acuzaților

Doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, care anterior au fost reținuți pentru acțiuni de corupție, vor compărea pe banca acuzaților.

Procuratura Anticorupţie a finalizat și expediat dosarul de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind acuzați de corupere pasivă, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Amintim că cei doi au fost reținuți în anul 2018 împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a INI a IGP, precum şi un șef-adjunct de direcție din cadrul INI.

Potrivit probatoriului, în cursul anului 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii unei firme 70 mii euro și 6 mii de dolari SUA, după ce, inițial, ar fi estorcat 200 mii de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de ”evaziune fiscală ” şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model ”BMW X5” şi unele acte ridicate anterior în timpul percheziției.

Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În anul 2018, la demersul procurorului gGeneral, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizați.

De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, precum și pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupție a instituit sechestre pe patru bunuri mobile și patru bunuri imobile ale inculpaților.

Dacă vor fi recunoscuți vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 până la 15 ani închisoare, cu amendă de cel mult 500 mii lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. În plus, instanța urmează să se expună și asupra încasării în folosul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 27 mii de lei.

Precizăm că, la finele anului 2018, șeful-adjunct de Direcție din cadrul INI a fost recunoscut vinovat și condamnat pentru trafic de influență la o amendă penală în mărime de 90 mii de lei, iar la începutul anului 2019 și ofițerul de investigație din cadrul INI al IGP și-a primit pedeapsa, fiind condamnat pentru trafic de influență și favorizare a infracțiunii la 4 ani închisoare, cu suspendare și amendat cu 115 mii de lei. De asemenea, pentru ”tăinuirea unui act de corupție” a fost sancționat contravențional șeful Secției de urmărire penală din cadrul IP Ciocana.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul IP Ciocana a fost scos, în anul 2018, de sub urmărire penală, nefiind acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracțiunii de corupere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

FLYONE

Un avion de pe cursa Erevan-Chișinău a aterizat de urgență, la scurt timp după ce a decolat. Ce s-a întâmplat

Un avion al companiei FlyOne, care efectua zborul Erevan–Chișinău pe 23 iulie, a fost nevoit să revină de urgență pe aeroportul internațional „Zvartnots” din capitala Armeniei, din cauza unei defecțiuni tehnice semnalate la scurt timp după decolare.

Potrivit datelor de pe platforma Flightaware, aeronava a zburat aproape 10 cercuri deasupra aeroportului, pentru a reduce cantitatea de combustibil înainte de aterizare – o procedură standard în astfel de cazuri.

„Nu cunosc toate detaliile tehnice. Computerul de bord a indicat o anumită defecțiune. Conform procedurii, în astfel de cazuri trebuie să ne întoarcem pe aeroportul de plecare pentru o verificare suplimentară”, a declarat pentru NewsMaker Vladimir Cebotari, președintele Consiliului de Administrație al FlyOne.

Declarații similare a făcut și purtătoarea de cuvânt a Comitetului Aviației Civile din Armenia, Lilit Aghabekian, pentru presa locală: „Aeronava a decolat, însă din cauza apariției unei probleme tehnice, zborul nu a durat mult. Înainte de aterizare, avionul a survolat zona o perioadă, pentru a consuma o parte din combustibil. Dacă o aeronavă trebuie să aterizeze înainte de termen, există o cantitate de combustibil care, dacă nu este redusă, face imposibilă aterizarea. Din acest motiv, aeronavele fac cercuri în aer pentru a consuma combustibilul în exces”.

Potrivit autorităților armene, aeronava a reușit să aterizeze fără incidente, iar pasagerii sunt în afara oricărui pericol. Alte detalii nu au fost făcute publice, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: