„Crimele să fie pedepsite”. Moldova spune „da” creării Tribunalului care va investiga acțiunile Rusiei în Ucraina
Full Article 3 minutes read

„Crimele să fie pedepsite”. Moldova spune „da” creării Tribunalului care va investiga acțiunile Rusiei în Ucraina

Moldova sprijină crearea unui Tribunal internațional special care va investiga și urmări penal agresiunea și crimele comise de Rusia în Ucraina. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la Summitul Bucea din Ucraina. Șefa statului a adăugat că Republica Moldova susține de asemenea Formula de pace de 10 puncte, propusă de Vladimir Zelenski. 

„Curajul poporului ucrainean și sacrificiul de sânge al eroilor ne-a lăsat fără replică. Unul dintre aceștia, Oleksandr Mațievski, s-a născut în Moldova”, a spus Maia Sandu, la Summitul Bucea 2023.

Președinta a adăugat că „noi, cei care nu suferim direct în urma uciderii poporului nostru sau distrugerea școlilor și caselor noastre, avem o altă responsabilitate specială”.

„Ca națiuni dedicate păcii și statului de drept, avem responsabilitatea față de fapte. (…) Nu ne vom uita neputincios înainte. Nu vom fi oameni buni care nu fac nimic. O lume justă bazată pe reguli cere ca toate crimele să fie pedepsite și orice nedreptate să fie corectată”, a comunicat Sandu.

Șefa statului a declarat că „Moldova sprijină crearea unui Tribunal internațional special care va investiga și urmări penal agresiunea și crimele comise de Rusia în Ucraina”. „Iar activitatea acestuia ar trebui să înceapă cu adevărul pur – documentat, atestat și analizat minuțios astfel încât nimeni să nu poată spune că aceste fapte nu au avut loc”, a precizat Maia Sandu.

Președinta Moldovei a adăugat că „astfel Bucea nu va fi doar o scenă îngrozitoare a crimei”.

„Ea va deveni un prim pas către răspundere conform statului de drept, care va construi o cauză de urmărire penală și care va supraviețui, de asemenea, ca o dovadă a hotărârii noastre de a trăi într-o lume guvernată de justiție”.

„În acest scop, Moldova susține fără rezerve Declarația de la Bucea și se angajează pe deplin în această cauză. Susținem de asemenea Formula de pace de 10 puncte, propusă de dumneavoastră, domnule Președinte Zelenski, pentru restabilirea păcii. Suntem alături de oamenii curajoși ai Ucrainei. Victoria dumneavoastră va restabili pacea și dreptatea istoriei noastre europene comune. Слава України!”, a conchis Maia Sandu.

***

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a efectuat, pe 31 martie, o vizită în Ucraina. Șefa statului a participat la Summitul Bucha 2023, la invitația lui Vladimir Zelenski. Informațiile despre summit nu au fost făcute anterior publice. Nici despre vizitele vizitele liderilor străini nu s-a anunțat din timp.

Înainte de summit, Maia Sandu a ținut un discurs la Bucea. „Mulți dintre oamenii noștri au urmărit cu tristețe și groază sângerarea din Bucea și Ucraina. (…) Trebuie să semnalăm lumii că violența nu va fi tolerată – în Ucraina sau oriunde altundeva”, a menționat Sandu, adăugând că Moldova crede în victoria Ucrainei „în această luptă nedreaptă pentru existență ca stat”.

***

În noiembrie 2022, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a prezentat propunerile Ucrainei pentru realizarea păcii cu Rusia, care includ 10 puncte. Printre acestea se enumeră retragerea trupelor ruse, prevenirea escaladării, eliberarea prizonierilor și înregistrarea sfârșitului războiului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: