Tudor Mardei/NewsMaker

Asociația Judecătorilor denunță „atacuri la adresa independenței justiției” din partea premierului Recean

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „să ia măsuri” pentru protejarea independenței justiției și să abordeze subiectul la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare ai țării noastre. Se întâmplă după ce, în ajun, prim-ministrul Dorin Recean a declarat, din nou, că va continua să informeze opinia publică despre judecătorii care pronunță decizii care, în opinia sa, „afectează statul”.

Pe 16 februarie, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a anunțat că s-a adresat către CSM cu solicitarea să întreprindă un șir de acțiuni îndreptate spre protejarea independenței justiției.

Printr-un demers oficial, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să constate oficial atacurile la adresa independenței justiției și să ia măsuri pentru a apăra principiile statului de drept și independența sistemului judiciar. De asemenea, s-a solicitat CSM-ului să pună în discuție aceste probleme la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare și să solicite sprijin în promovarea și protejarea independenței justiției în Republica Moldova. În aceeași ordine de idei, s-a cerut CSM-ului să faciliteze un cadru de dialog între puterile statului pentru a asigura respectarea principiilor separației puterilor și independenței judiciare, în vederea consolidării statului de drept”, se arată în comunicatul publicat de asociație.

AJRM a precizat că demersul a fost depus în contextul celor mai recente declarații ale prim-ministrului Recean, care au vizat judecătorii.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a depus acest demers în urma recentelor declarații ale prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, care pot fi interpretate ca atacuri la adresa independenței judiciare. Aceste comentarii, exprimate public în cadrul discursurilor sale, inclusiv în cel mai recent din 14 februarie 2024, subminează principiul separației puterilor în stat și afectează grav principiul independenței judiciare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții asociației au subliniat că o justiție independentă este necesară pentru încrederea oamenilor în instituțiile de stat.

AJRM reiterează necesitatea ca toți actorii statului, inclusiv Executivul, să respecte aceste principii fundamentale, să asigure un dialog constructiv și să evite orice formă de presiune sau interferență care ar putea afecta imparțialitatea și eficacitatea justiției. (…) Asigurarea unei justiții imparțiale și eficiente este fundamentală pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pentru protecția drepturilor și libertăților fundamentale”, au comunicat reprezentanții AJRM.

Precizăm că, de la sfârșitul anului trecut, premierul se află în centrul unui scandal după ce a nominalizat și criticat, în ședință de Guvern, magistrați care au pronunțat hotărâri judecătorești controversate. În decembrie 2023 a dat numele celor trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegerile locale, iar în ianuarie 2024 – numele a două judecătoare care au pronunțat deciziii în dosarul „Frauda bancară”. În ciuda criticilor pe care le-au atras de fiecare dată declarațiile sale, inclusiv din partea AJRM, CSM și deputatei PAS Olesea Stamate, Dorin Recean a spus, în cadrul unei conferințe de presă din 14 februarie, că va continua să nominalizeze judecători. „Eu, personal, voi continua să îmi îndeplinesc datoria mea de prim-ministru, să informez cetățenii Republicii Moldova despre deciziile care afectează statul Republica Moldova, deciziile care afectează fiecare cetățean din această țară”, a declarat șeful Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: