CSP nu a reușit să numească un nou membru în comisia de evaluare a activității lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

CSP nu a reușit să numească un nou membru în comisia de evaluare a activității lui Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a reușit să numească încă un membru al comisiei care să evalueze activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Membrul CSP Eduard Varzari a menționat că încă nu a obținut acordul candidaților, pe care intenționa să îi propună.

Eduard Varzari, desemnat raportor cu privire la subiectul privind numirea membrilor comisiei care va evalua activitatea lui Stoianoglo, a amintit că, în data de 2 decembrie, din componența comisiei a fost exclus procurorul din România Mariana Alexandru. S-a întâmplat din cauza faptului că procurorul general al României Gabriela Scutea a declarat că un procuror care lucrează în România nu are dreptul să participe la activitatea unei asemenea comisii în afara țării. Scutea a făcut trimitere inclusiv la legislația celor două țări.

În ședința din 8 decembrie, nu a fost prezentat un nou candidat. Varzari a precizat că a discutat subiectul cu mai mulți potențiali candidați, însă deocamdată nu a primit acordul celor vizați, pentru a fi delegați în comisie. De asemenea, membrul CSP le-a propus colegilor săi din Consiliu să nominalizeze candidați, dacă au obținut acordul persoanelor respective. Totuși, alte propuneri nu au fost făcute, iar subiectul a fost amânat pentru altă ședință.

***

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia urma să fie formată din cinci membri, propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general. Conform regulamentului adoptat de catre CSP, Comisia este deliberativă dacă are trei membri desemnați.

Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.

Președinta comsiei a fost desemnată fosta judecătoare a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, iar secretar – avocata Angela Popil. De asemenea, în comisie au fost incluși Drago Kos, propus de președinta Maia Sandu și avocatul Ion Matușenco, reprezentantul lui Stoianoglo.

Pe 16 noiembrie, Stoianoglo a anunțat că intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: