Cu ce probleme se confruntă candidații, când caută un loc de muncă în industria IT și cum pot fi acestea rezolvate?
Full Article 4 minutes read

Cu ce probleme se confruntă candidații, când caută un loc de muncă în industria IT și cum pot fi acestea rezolvate?

Există o mulțime de mituri despre industria IT, care atrag sau îndepărtează potențialii candidați. De asemenea, există și o serie de probleme cu care se confruntă în fiecare zi, angajații din domeniu. Pentru a evalua obiectiv perspectivele de lucru pe piața IT, din Moldova, cât și din afara țării, dar și pentru a înțelege unde este cel mai indicat să cauți locuri de muncă în IT, care să ți se potrivească în totalitate, am scris acest articol.

Așteptări exagerate

Primul și cel mai cunoscut mit, care de obicei dezamăgește specialiștii începători din domeniu este că angajații din IT mereu au un salariu mare. Această informație nu este pe deplin adevărată, pentru că mult depinde de experiență, iar remunerarea este influențată de nivelul specialistului: entry, middle sau senior. De asemenea, contează și compania în care te angajezi.

De regulă, pentru companiile IT este prioritar să atragă și să mențină angajații, din acest motiv le oferă beneficii suplimentare, program de lucru la distanță sau hibrid și un salariu atractiv. Totuși, nu vei găsi această atitudine în toate companiile. Prin urmare, la începutul carierei poți încerca să aplici la un stagiu de practică sau să accepți un loc de muncă într-o companie mai mică și cu un salariu mai mic, pentru a acumula experiență. Ulterior, poți căuta oferte mai avantajoase de lucru în Chișinău sau în alt oraș, în domeniul IT.

Lipsa experienței și concurență ridicată

Să obții un loc de muncă bun, fără experiență, este destul de complicat, însă nu este imposibil. Poziții vacante în IT, unde experiența nu este solicitată, poți să găsești pe site-ul delucru.md. În ultimii zece ani, au apărut mulți specialiști în IT, deoarece domeniul are legătură cu profesiile viitorului. Prin urmare, managerii HR au devenit mult mai selectivi. Ei stabilesc cerințe mai ridicate și acordă importanță nu numai abilităților tehnice, ci și abilităților soft. Astfel, etapele interviurilor au devenit mai complicate.

Platforma delucru.md te va ajuta să-ți prezinți abilitățile într-un mod profesionist și să-ți faci CV-ul mai vizibil pentru recrutori. Pe site poți să-ți creezi CV-ul și să-l faci vizibil pentru angajatori, pentru a-ți crește șansele de a obține o ofertă bună de angajare. De exemplu, dacă ești în căutare de locuri de muncă în telecomunicații și indici această categorie în CV, angajatorii vor vedea CV-ul tău când recrutează specialiști în domeniu.

Creșterea rapidă a industriei și motivația scăzută a angajaților

Pentru nimeni nu este un secret că domeniul tehnologiei informaționale este unul dintre cele mai dinamice domenii. De aceea, de la angajați, în special în companiile mari, se cere un nivel ridicat de pregătire și o îmbunătățire continuă a cunoștințelor lor: însușirea programelor noi și învățarea de la cei mai buni mentori. De exemplu, cele mai importante valoroase certificări pentru un specialist IT sunt:

– Specialist certificat în date (CDP)

– Specialist certificat în securitatea sistemelor informaționale (CISSP)

– Expert certificat Cisco în tehnologii interconectate (CCIE)

– Partener de rețea certificat Cisco (CCNA)

– Specialist certificat în rețea Cisco (CCNP)

– Auditor certificat al sistemelor informaționale (CISA)

– Specialist în tehnologii Microsoft (MTA).

Este important să menționăm despre importanța cunoașterii limbii engleze, pentru că multe companii străine angajează specialiști din țara noastră De asemenea, este necesar să cunoști limba română și rusă, iar dacă planifici să lucrezi în țară, însă în filiala unei companii internaționale, trebuie să știi limba țării în care se află oficiul central.

Pregătire pentru interviu și abilitatea de a te promova

Pentru un candidat, orice interviu este stresant, iar interviurile de angajare în domeniul IT sunt cu adevărat complicate și acesta nu este un mit. Interviul pentru o poziție în IT se desfășoară în mai multe etape, unde trebui să vorbești despre experiența ta de muncă (dacă ai lucrat anterior), despre hard skill-urile pe care le deții (cunoștințe despre computere, limbi străine), iar apoi va urma un test tehnic. De aceea, înainte de interviu, trebuie să fii bine pregătit/ă pentru a răspunde la întrebările angajatorilor.

Pe blogul nostru, pe delucru.md, vei găsi informații necesare despre cum să te pregătești de un interviu și să-l treci cu succes.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: