Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova

În sport, fiecare secundă este o oportunitate de a scrie istorie. În ring sau pe teren, cu vâsla sau cu arcul în mână, sportivii moldoveni luptă pentru victorie. Vor să fie mereu cei mai buni, visează la Olimpiadă, își doresc o medalie. Pentru a-și atinge visurile, ei au nevoie de susținere.

În acest an, Victoriabank este alături de echipa Republicii Moldova care va merge la Jocurile Olimpice de Vară din Paris, unde marii sportivi din lume vor concura pentru cele mai râvnite trofee din palmares.

Levon Khanikyan, președintele Victoriabank, și Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, au semnat un parteneriat care are ca obiectiv sprijinirea echipei olimpice a Republicii Moldova. E un parteneriat care nu vorbește doar despre afaceri, despre dimensiunea financiară, ci despre susținerea pe care o va oferi Victoriabank sportivilor moldoveni.


«Sportul unește oamenii. Suntem onorați să facem echipă cu sportivii moldoveni care vor merge la Jocurile Olimpice. Este, înainte de toate, un parteneriat al Victoriabank pentru Republica Moldova. Sportivii sunt modele pentru noi toți și ambasadori ai țării noastre în lume, iar noi ne bucurăm că putem să le fim suporteri»
, a declarat Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

Până la 15 mai 2024, 13 sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de Vară din Paris. Ei vor concura la diverse probe cum ar fi: tir cu arcul și tir cu pistol cu aer comprimat, caiac-canoe, lupte feminine, lupte greco-romane, echitație sau haltere.

«Ne mândrim mult că anume în așa clipe pentru țara noastră sunt parteneri ca Victoriabank. Sportivii simt foarte mult acest suport. Noi abia așteptăm să evoluăm cu succes la această ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris. Îndrumăm toată lumea din Republica Moldova și din diasporă să fim cu toții o inimă și un gând anume către Jocurile Olimpice în această perioadă fiindcă și sportivii și toți cei de acasă, toți simt că ei nu sunt singuri, că ei sunt într-o echipă mare, unită», a declarat Nicolae Juravschi, președintele CNOS.

Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Paris în perioada 26 iulie — 11 august 2024. La competiții de o asemenea anvergură, fiecare secundă contează, fiecare secundă este o șansă în plus de a ajunge pe podium. Campionii moldoveni sunt pregătiți să facă exact acest lucru. Avem toată încrederea în ei, în talentul lor, în dorința lor de a urca pe podium și suntem convinși că vor reuși.

Performanța, Respectul, Spiritul de Echipă și, nu în ultimul rând, Mândria Națională sunt valorile pe care le împărtășim și care completează misiunea pe care o au sportivii moldoveni. Victoriabank îndeamnă toți cetățenii care apreciază sportul și talentul campionilor noștri să le fie alături și să-i susțină. Împreună suntem mai puternici și mai aproape de VICTORIE!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Ion Ceban

Ion Ceban, după ce PAS a scris plângere la poliție privind mesajele sale din transport: „Culmea absurdului”

Primarul Ion Ceban a reacționat după ce fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, cerând verificarea legalității și oprirea mesajelor difuzate în transportul public al capitalei, considerate „propagandă politică în favoarea primarului, în afara oricărei campanii electorale”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Ceban a calificat situația drept „culmea absurdului” și a acuzat PAS că „se plânge la Poliția PAS, la Procuratura PAS, la televiziunile și jurnaliștii PAS”.

„De fapt, amenințarea la democrația statului, prin subjugarea tuturor instituțiilor statului, o prezintă doar PAS. Mai mare dezmăț în Republica Moldova, prin încălcarea tuturor legilor naționale și internaționale, nu a făcut nimeni decât PAS. Pentru a acoperi toate fărădelegile pe care le fac, cei din PAS toată ziua fac show-uri politice ieftine și abuzează prin organele de drept care stau la cheremul lor”, a scris Ion Ceban.

Edilul a adăugat că „PAS este într-o campanie electorală permanentă, iar instituțiile statului, finanțate din banii cetățenilor, sunt folosite ca bâtă politică în mâinile PAS”.

NewMaker a solicitat un comentariu de la servicul de presă al PAS, referitor la acuzațiile lui Ion Ceban, dar la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Amintim că Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus, marți, 1 iulie, o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

Colaj NM

(FOTO) Terenuri din sudul Moldovei – invadate de lăcuste. ANSA, apel către agricultori

În sudul Republicii Moldova au fost înregistrate focare de lăcustă. Insectele au fost depistate în lanuri de către deținătorii de terenuri. Informațiile au fost comunicate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Reprezentanții Agenției au anunțat, pe 2 iulie, despre „înregistrarea unor focare sporadice de lăcustă, în localitatea Copceac, din sudul țării”. „Insecta a fost depistată de către deținătorii de terenuri, care au sesizat subdiviziunea ANSA din regiune. Inspectorii Agenției s-au deplasat, imediat, la fața locului pentru a constata cazul și a preleva probele necesare, întru determinarea speciei de dăunători”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Instituția a adăugat că au fost aplicate măsurile de combatere a dăunătorilor, lanurile fiind prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare.

Potrivit Agenției, care a făcut referire la prevederile legislației, responsabili pentru măsurile fitosanitare de protecție și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii agricoli, deținătorii de terenuri și autoritățile publice locale regionale.

„ANSA monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare. Solicităm agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate”, se mai arată în declarația Agenției.

Potrivit esp.md, focarele au fost înregistrate pe terenurile agricole din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga.

ansa.gov.md
ansa.gov.md
ansa.gov.md
Captură video

Agenția Medicamentului a rămas fără director: Guvernul i-a aprobat demisia. Un ministru s-a opus

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) rămâne fără conducere: directorul Dragoș Guțu a demisionat, iar Guvernul i-a aprobat cererea în ședința din 2 iulie. Cu toate acestea, ministrul Educației, Dan Perciun, s-a opus deciziei și a cerut ca votul său „împotrivă” să fie consemnat oficial.

„Eu am votat împotrivă. Vă rog să consemnăm. Eu am votat împotrivă”, a declarat Perciun, după ce premierul Dorin Recean a anunțat că nu există abțineri.

Dan Perciun a explicat, ulterior, de ce a votat „împotriva” eliberării din funcție a directorului Agenției. Potrivit ministrului, votul său a fost o formă de apreciere pentru activitatea desfășurată de Guțu în fruntea instituției.

„Eu am avut ocazia să lucrez cu domnul Guțu când am fost președintele Comisiei Parlamentare în Medicină. A fost un vot pentru susținerea realizărilor care le-a avut Agenția în această perioadă de timp. Un lucru care l-aș remarca sunt acele 95 de farmacii care au apărut în satele Republicii Moldova. A fost o apreciere pentru munca domnului Guțu depusă pe parcursul acestor ani”, a declarat Perciun.

Întrebat despre motivele demisiei, ministrul a precizat că nu cunoaște detalii suplimentare.

Până la desemnarea unui nou director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, atribuțiile funcției vor fi exercitate, începând cu 3 iulie, de Lina Gudima, actualul director general adjunct al Agenției.

Amintim că Dragoș Guțu a fost numit în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în septembrie 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Vocea Basarabiei/imagine simbol

Fermierii amenință cu proteste, nemulțumiți de reforma agenției pentru dezvoltare agricolă. Parlamentul pune pe pauză proiectul

Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste de amploare în întreaga țară, dacă Parlamentul va adopta legea care prevede lichidarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) și a altor instituții din sectorul agricol. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al asociației.

UPDATE: Guvernul a venit cu o reacție la declarațiile fermierilor, acuzându-i de fals.

„Este un fals. Proiectul de lege aflat în discuție nu prevede în niciun caz lichidarea ADMA sau a altor instituții similare. Dimpotrivă, proiectul conține o prevedere expresă care clarifică și explică subordonarea instituțiilor în raport cu ministerele de resort. Instituțiile nu sunt lichidate, ceea ce facem acum este că le eficientizăm și ne asigurăm că sunt aliniate la prioritățile executivului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Fermierii susțin că agenția pentru dezvoltare agricolă, care ar urma să fie transformată într-o instituție comercială de micro-finanțare, are un rol crucial pentru sectorul agricol și ar trebui să-și mențină statutul actual de instituție publică.

„Rolul ADMA pentru sectorul agricol moldovenesc este unul crucial, fiind singura instituție financiară care oferă cele mai accesibile programe de finanțare pentru agricultori și procesatorii agro-industriali”, susțin fermierii.

Agricultorii subliniază că Agenția oferă condiții unice de finanțare — TVA 0%, fără gaj suplimentar și costuri reduse — și joacă un rol-cheie în digitalizarea agriculturii, susținerea rezilienței economice și reducerea costurilor de producție.

„Dacă legea nu va fi modificată pentru a permite funcționarea continuă a ADMA, antreprenorii mici și mijlocii din sectorul agrar vor fi lichidați în mod demonstrativ”, avertizează asociația.

În cazul în care Parlamentul va vota pentru lichidarea ADMA, Asociația Forța Fermierilor au anunțat că își rezervă dreptul de a organiza proteste în întreaga țară.

Între timp, Parlamentul a amânat votarea proiectului de lege privind restructurarea ADMA, care a stârnit nemulțumirea fermierilor. Documentul urma să fie votat joi, în lectură finală, dar a fost retras astăzi de pe agenda ședinței Comisiei parlamentare de profil, urmând să fie analizat mai detaliat, a precizat, pentru Radio Moldova, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca.

Proiectul de lege, elaborat de Guvern, prevede restructurarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare și alinierea activității acesteia la standarde europene. Entitatea ar urma să-și îndeplinească în continuare obligațiile și atribuțiile, dar într-o modalitate îmbunătățită, subliniază secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, citat de Moldova1.

Inițiativa mai prevede restructurarea și altor instituții publice, precum Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului, Agenția de Investiții, Oficiul Național a Viei și Vinului, Serviciul Antigrindină despre care autoritățile susțin că trebuie să corespundă standardelor europene. Proiectul de lege a fost deja votat în prima lectură.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: