Curtea Constituțională a examinat sesizarea socialiștilor cu privire la Convenția de la Istanbul
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională a examinat sesizarea socialiștilor cu privire la Convenția de la Istanbul

Curtea Constituțională nu a acceptat spre examinare în fond sesizarea privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Președinta CC Domnica Manole a explicat, în cadrul unui briefing de presă din 18 ianuarie, că termenul „gen” din Convenția de la Istanbul nu ar impune statele semnatare să acorde „statul juridic special” persoanelor de altă orientare sexuală. La fel, Convenția nu intervine în niciun fel asupra educației copiilor. Sesizarea cu privire la constituționalitatea acestei legi a fost făcută de către deputații socialiști, în luna octombrie.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac și Vasile Bolea, au sesizat în luna octombrie 2021 Curtea Constituțională cu privire la controlul constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul. Socialiștii sunt de părere că scopul Convenției este „camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova, dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova”.

Pe 18 ianuarie, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea pe marginea sesizării. CC a solicitat în acest sens și opinia „Amicus Curiae” a Comisiei de la Veneția.

Convenția de la Istanbul nu încalcă dreptul părinților de a decide cu privire la educația pe care trebuie să o primească copiii, întrucât lasă statelor o marjă de manevră suficientă pentru a respecta acest drept, când decid modalitatea de implementare a prevederilor relevante. Curtea a reținut că prevederile Convenției nu afectează obligația statului de a proteja familia (…) Convenția de la Istanbul se referă la contextul căsătoriei doar în contextul căsătoriei forțată și nu obligă statele semnatare să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex. Prin urmare, nu contrazice în niciun fel Constituțiile naționale, care prevăd că căsătoria este o uniune între bărbat și femeie. Concluzia Curții a fost că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, a declarat Domnica Manole.

Pe 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu voturile deputaților PAS Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Pe 20 octombrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat legea cu privire la ratificarea Convenției. Drept urmare, mai mulți enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei ar fi expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: