Curtea Constituțională a respins sesizarea comuniștilor privind decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională a respins sesizarea comuniștilor privind decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo

Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului semnat de președinta țării Maia Sandu, privind demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general al țării. Decizia a fost publicată pe 6 noiembrie, ca urmare a sesizări depuse de deputații comuniști Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș.

Cei cinci deputați socialiști au solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea decretului semnat de Maia Sandu la sfârșitul lunii septembrie, prin care Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general.

Curtea Constituțională a examinat sesizarea și a ajuns la concluzia că autorii nu au prezentat „niciun argument privind riscurile afectării unui domeniu”. Prin urmare, cererea deputaților comuniști a fost respinsă. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

 

Amintim că, pe 26 septembrie, la aproape doi ani de la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, șefa statului a semnat decretul privind demiterea acestuia. Pe 24 octombrie, Stoianoglo a anunțat că a depus o cerere la Președinție prin care a cerut suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, privind eliberarea lui din funcția de procuror general, și restabilirea în funcție. El a adăugat că a primit refuz de la administrația prezidențială. Stoianoglo a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. El a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Tot pe, 24 octombrie 2023, CtEDO a publicat o decizie în care se arată că Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la justiție, după suspendare, întrucât nu a avut posibilități legale să conteste decizia Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a fost suspendat din funcție. Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat (Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro).

Pe 26 octombrie, președinta Maia Sandu a declarat că Moldova „ar fi pierdut mai mult” dacă procurorul general în demisie, Alexandr Stoianoglo, ar fi rămas în această funcție.

Între timp, CSP a anunțat un concurs public pentru funcția de procuror general. Candidații pot depune dosarele până pe 22 noiembrie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: