Andrei Mardari/NewsMaker

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor și comuniștilor cu privire la declararea stării de urgență în energetică

Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 20 ianuarie 2022 privind declararea stării de urgență, depusă pe 24 ianuarie 2022, de Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Grigore Novac și Constantin Starîș, deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Curtea observă că autorii sesizării nu și-au motivat sesizarea raportându-și argumentele la unul sau mai multe drepturi fundamentale sau la alte prevederi constituționale care pot fi examinate în mod separat. Critica lor s-a bazat doar pe articole care nu au o aplicabilitate de sine stătătoare. Așadar, în baza celor menționate supra, Curtea constată că sesizarea în cauză nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în concluzia Înaltei Curți.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a criticat decizia Curții Constituționale.

Prin asemenea decizii, Înalta Curte continuă să se discrediteze și este fidelă principiului „dublelor standarde”. Or, anterior, în baza acelorași temeiuri și principii, magistrații au declarat ca fiind neconstituțională anunțarea în martie 2021 a stării de urgență pentru două luni, la inițiativa PSRM. Socialiștii sunt fermi pe poziția că declararea stării de urgență de către actuala guvernare are substrat politic și urmărește scopul de a limita drepturile cetățenilor în exprimarea propriilor opinii, în organizarea acțiunilor de protest, precum și de cenzurare a mass-media”, a menționat Bătrîncea.

Socialistul a mai scris că el și colegii săi vor continua să atenționeze societatea asupra „derapajelor de la principiile statului de drept și a normelor democratice, asupra practicilor neuniforme, admise de judecătorii Curții Constituționale”.

Amintim că deputații BCS au atacat, în data de 24 ianuarie, la Curtea Constituțională decizia Parlamentului de a institui stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit acestora, de fapt s-ar fi urmărit „blocarea protestelor, monitorizarea presei și cenzurarea mass-media”.

Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Companiei Moldovagaz îi lipsea suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova a constituit $647, în timp ce consumatorii au achitat facturile la un preț de achiziție de $450.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: