Curtea de Apel i-a refuzat pe avocații lui Șor din Marea Britanie. Instanța nu le va oferi timp suplimentar pentru a face cunoștință cu dosarul
Full Article 3 minutes read

Curtea de Apel i-a refuzat pe avocații lui Șor din Marea Britanie. Instanța nu le va oferi timp suplimentar pentru a face cunoștință cu dosarul

Procuratura Anticorupție informează că pe 20 februarie a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul de învinuire a deputatului Ilan Șor. Avocații acestuia au depus 5 cereri: 2 de încetare a procesului, 1 de constatare a nulității probelor și 2 de obligare a procurorului să prezinte noi informații.

De asemenea, avocatul străin admis în proces a înaintat o cerere privind acordarea termenului suplimentar de a face cunoștință cu materialele cauzei penale.

Urmare a examinării cererii înaintate de ultimul, instanța a respins-o.

În rezultat, avocații au înaintat o cerere de recuzare a judecătorului-raportor, deși respingerea cererii a fost dispusă de complet.

Pe 21 februarie cererea de recuzare a fost respinsă ca neîntemeiată. Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege.

Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 3 martie, ora 10:00.

Amintim că, compania de avocatură „BCL Solicitors LLP” îl va apăra în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Anunțul a fost făcut pe 17 ianuarie în cadrul unei conferințe de presă de către avocatul Shaul David Brazil.

În noiembrie 2022, compania de avocatură americană „Dechert” a anunțat că renunță să-l mai apare în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor care i-au fost aplicate liderului Partidului „ȘOR” de Guvernul SUA.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.

Totodată, amintim că în 2017, Ilan Șor de asemenea a fost apărat în istanță de o avocată de la Londra, care trebuia să demonstreze că acesta nu este implicat în fraudele bancare.

***

Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtului miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, deși nu a recunoscut niciodată acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: