Curtea de Conturi: „Populația din Republica Moldova nu a fost asigurată pe deplin cu măsuri eficace de reducere a poverii tuberculozei”
Full Article 3 minutes read

Curtea de Conturi: „Populația din Republica Moldova nu a fost asigurată pe deplin cu măsuri eficace de reducere a poverii tuberculozei”

Populația din Republica Moldova nu a fost asigurată pe deplin cu măsuri eficace de reducere a poverii tuberculozei, iar în unele cazuri pacienții nu au avut acces la servicii medicale. Mai mult, instituțiile penitenciare nu au asigurat examinarea radiologică a 11 000 de persoane la fiecare 6 luni de detenție. Acestea sunt unele dintre concluziile Curții de Conturi, care a efectuat un audit privind implementarea programului național de reducere a poverii tuberculozei. 

La capitolul profilaxie, auditul a constatat un nivel scăzut de vaccinare a copiilor din cadrul a 3 maternități, situație care nu asigură minimizarea riscurilor de sănătate și prevenirea infectării cu tuberculoză a 2 260 copii. De asemenea, s-a constat că din cauza unei administrări ineficiente s-au pierdut 30 de mii de doze de vaccinuri, în valoare de 65,0 mii lei, doze suficiente pentru vaccinarea a 15 mii nou-născuți.

Totodată, deși, scopul programului a fost de a facilita și îmbunătăți accesul la medicamentele mai ieftine prevăzute în programele naționale de sănătate, evaluările auditorilor au stabilit că procesul de livrare, evidență și achitare a stocurilor de medicamente a fost unul ineficient, fragmentat, iar în unele cazuri, nu a atins indicii de economicitate și eficiență a mijloacelor financiare. Astfel, preparatele necesare în tratamentul persoanelor cu tuberculoză în valoare de 19,2 milioane lei au fost livrate cu întârzieri, iar unele preparate identice au fost livrate la prețuri diferite, în special majorate.

Mai mult, instituțiile penitenciare nu au asigurat examinarea radiologică a 11 000 de persoane din sistemul penitenciar la fiecare 6 luni de detenție. Potrivit probelor colectate în cadrul Penitenciarului nr.13 din municipiul Chișinău, în perioada anului 2018 au fost investigate doar 201 persoane intrate în sistemul penitenciar, iar 2 600 persoane nu au beneficiat de acest drept și nu au fost supuse examinărilor obligatorii.

Potrivit sursei citate, bugetul programului a fost estimat pentru toată durata de implementare în sumă de 3 miliarde 129 milioane lei. Având în vedere că acțiunile prioritare ale programului cuprind accesul persoanelor la servicii de prevenire, diagnostic și tratament, cele mai semnificative cheltuieli în sumă de 2 miliarde 134 milioane lei, au fost puse pe seama Fondurilor de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală.

Menționăm că misiunea de audit a avut drept scopul de a evalua eficiența, eficacitatea și performanța implementării Programului Național și a impactului de reducere a poverii tuberculozei prin prevenirea și controlul maladiei, și asigurarea accesului la servicii calitative, centrate pe pacient.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: