„Curtea nu a putut ignora unele încălcări admise de guvern”. Curtea Constituțională a răspuns criticilor ministrului Justiției
Full Article 3 minutes read

„Curtea nu a putut ignora unele încălcări admise de guvern”. Curtea Constituțională a răspuns criticilor ministrului Justiției

Judecătorii Curții Constituționale (CC) din Moldova nu sunt de acord cu criticile aduse de către ministrul Justiției Fadei Nagacevschi ultimei decizii a instituției. Într-un comunicat de presă publicat pe 24 septembrie, aceștia au subliniat că orice intervenție în textul Constituției trebuie să se facă cu maximă prudență și că „CC nu admite diseminarea unor aprecieri manipulatorii” privind activitatea jurisdicțională a instituției.

Curtea Constituțională a răspuns printr-un comunicat de presă la criticile aduse în ajun de ministrul Justiției. Reprezentanții instituției au menționat că au primit spre avizare un proiect de lege diferit de cel aprobat de guvern. O altă încălcare ar fi nepublicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, la data sesizării Curții, a Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției.

„Curtea nu a putut ignora unele încălcări admise de Guvern în procedura de inițiere a revizuirii Constituției”, au precizat judecătorii CC. Totodată, CC a constatat că nu corespunde limitelor materiale de revizuire a Constituției omisiunea de a reglementa un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor și în numirea membrilor non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, potrivit Comisiei de la Veneția, mecanismele de evitare a blocajelor sunt importante pentru a asigura funcționarea instituțiilor statului.

Totodată, Curtea a considerat că încetarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor titulari din momentul intrării în vigoare a proiectului de lege reprezintă o măsură disproporționată, care contravine dispozițiilor Constituției.

Este vorba despre proiectul de modificare a Constituției pe care Ministerul Justiției îl elaborează din 2017. De altfel, reforma justiției este una dintre condiționalitățile impuse Moldovei în cadrul Acordului de Asociere cu UE. În ianuarie 2020, guvernul a aprobat proiectul. Ulterior, ministrul a remis proiectul pentru aprobare Curții de la Veneția, care l-au avizat pozitiv.

Pe 22 septembrie, Curtea Constituțională a dat aviz negativ mai multor prevederi din cadrul proiectului de lege. CC a aprobat prevederile care se referă la activitatea judecătorilor: inclusiv privind lipsirea acestora de imunitate absolută. Judecătorii nu au aprobat însă prevederile care se referă la realegerea membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii din rândul profesorilor titulari de drept.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a acuzat CC că a blocat nu doar reforma justiției, dar și întreaga țară. Acesta a amintit că proiectul a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. De asemenea, a precizat că este una dintre condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea ajutorului macrofinanciar în mărime de 100 mln de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: