Institutul de Politici Publice

Dan Perciun: Valoarea compensațiilor va depăși suma de un miliard de lei

Guvernul pregătește un pachet social de peste un miliard de lei pentru acordarea compensațiilor. O spune președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit deputatului, o parte din banii alocați pentru compensații reprezintă sprijinul financiar de 60 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pentru a face față crizei energetice, notează IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că miercuri va fi prezentat pachetul social pregătit de Executiv pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față tarifelor majorate la gazele naturale. Ajutorul din partea statului vine în condițiile în care Moldovagaz a solicitat ANRE o majorare a tarifelor de 2,5 ori.

„Este vorba despre ajutorul pentru perioada rece a anului, care va fi majorat. În primul rând, va crește numărul de familii care vor fi eligibile pentru a beneficia de acest ajutor. Vorbim aici de sute de mii de familii. În al doilea rând, este vorba despre compensarea nemijlocită în factură. Va fi o compensare diferențiată în funcție de volumul consumat, pentru primii 50 de metri cubi mai mult, după volumul de 50 de metri cubi, compensația va fi mai mică. Am făcut calcule, suma depășește un miliard de lei. O parte de bani vor fi cei acordați de UE, dar va trebui să găsim bani și în bugetul de stat”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, opoziția extraparlamentară le cere guvernaților să ofere compensații și mediului de afaceri, pentru a nu admite o majorare în lanț a prețurilor la produsele alimentare.

„Avem și prognoza BNM cu privire la inflație, în creștere cu 14% pentru anul viitor, pe lângă prețul la gazele naturale sunt multe alte prețuri și tarife care vor afecta cetățenii. Cărbunele, lemnul s-au scumpit. Și aceste persoane, în mare parte din mediul rural, trebuie ajutate. Compensații trebuie acordate și pentru antreprenorii care folosesc gaz la producere, deoarece având o dublare a tarifului la gazele naturale, riscăm să avem majorări în lanț la produsele alimentare”, a spus ex-deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Amintim că Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze. Decizia a fost luată pe 9 noiembrie.  Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: