Problema transnistreană nu poate fi un obstacol în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un asemenea impediment ar transmite un semnal greșit adversarilor Uniunii că pot crea conflicte pentru a bloca alianțe care nu le convin. Declarația a fost făcută de vicepreședinta Comisiei Europene și Înaltă Reprezentantă pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, într-un interviu exclusiv pentru NewsMaker, în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău.
Oficiala europeană a subliniat că în Uniunea Europeană există deja state care au probleme teritoriale nesoluționate, dar acest fapt nu le-a împiedicat să devină membre. Prin urmare, nici Republica Moldova nu ar trebui condiționată de reglementarea definitivă a conflictului transnistrean.
„Reintegrarea țării voastre este în mâinile voastre. Însă, în contextul integrării europene, aceasta nu poate reprezenta un obstacol. În Uniunea Europeană deja există țări cu probleme similare, iar acest lucru nu a fost o piedică pentru aderare. Și nici nu poate fi, pentru că altfel adversarii noștri ar primi un semnal: se poate crea un conflict și astfel bloca alianțele care nu le convin. Acesta este un semnal greșit“, a declarat Kaja Kallas.
În același interviu, Kaja Kallas a făcut referire și la situația din regiunea transnistreană, menționând că criza energetică din ianuarie a scos în evidență distanțarea Rusiei față de această zonă.
„Cât despre regiunea transnistreană, noi am văzut criza energetică din ianuarie. Atunci a devenit clar: Rusia a abandonat transnistrienii. A ajutat atunci la soluționarea situației Uniunea Europeană. Noi suntem prietenii voștri, cât și a celor de pe malul drept”, a subliniat Kaja Kallas.